Annons

Kajsa Kettil: Äntligen övervägs SFI för ukrainare

Det tog nästan ett år, men nu ser regeringen ut att backa från sitt nej till att ge flyktingar från Ukraina rätt till vettig svenskundervisning.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 6 februari 2023
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Enligt migrationsminster Maria Malmer Stenergard (M) undersöker utbildningsdepartementet om ukrainska flyktingar kan få tillgång till SFI.
Enligt migrationsminster Maria Malmer Stenergard (M) undersöker utbildningsdepartementet om ukrainska flyktingar kan få tillgång till SFI.Foto: Henrik Montgomery/ TT

Svårigheterna för ukrainare att lära sig svenska blev en dyster följetong. BT-läsare har på såväl nyhetsplats som på ledarsidan kunnat följa hur människor som har flytt krigets Ukraina och fått en fristad i Sjuhärad har kämpat för att skapa ett nytt liv här. Borås stad har föregått med gott exempel genom att erbjuda ukrainska flyktingar en motsvarighet till Svenska för invandrare, SFI. Men laglig rätt till detta saknas, och därför får flyktingarna olika förutsättningar på olika orter. Det håller inte i längden.

Barn får gå i skolan och omges redan från början av det nya språket. För deras föräldrar har det varit svårare. De vuxna ukrainare som får tillfälligt uppehållstillstånd enligt EU:s massflyktsdirektiv har rätt till Svenska från dag ett, en undervisningsform som arrangeras av folkhögskolor och studieförbund, men som saknas i fyra av tio kommuner. Undervisningen är inte lika omfattande som Svenska för invandrare, SFI, vilket innebär att friska vuxna i arbetsför ålder inte lär sig svenska. Det leder till de inte kommer ut på arbetsmarknaden tillräckligt snabbt och därmed inte kan försörja sina familjer.

Annons

Förutom att det drabbar den enskilda och hennes familj är det ett ineffektivt sätt att hantera skattemedel.

Naturligtvis hoppas många flyktingar på att Rysslands invasion av Ukraina ska upphöra så att de kan återvända hem. Men med tanke på att kriget drar ut på tiden och att alla inte ens kan räkna med att deras bostad står kvar, är det enda rimliga att ukrainska flyktingar ges förutsättningar att leva ett meningsfullt liv i ett EU-land under så lång tid som behövs.

Regeringen har hittills försvarat sitt motstånd mot SFI för denna grupp att ukrainare erbjuds Svenska från dag ett och att de dessutom har rätt att arbeta. Det stämmer, men det räcker inte. Den som inte kan tillräckligt god svenska för att förstå och göra sig förstådd på en arbetsplats, och som kanske även har bristande engelskkunskaper, kan knappast räkna ens med en anställning med enkla arbetsuppgifter.

”Förutom att det drabbar den enskilda och hennes familj är det ett ineffektivt sätt att hantera skattemedel.”

Men nu ser läget ut att ljusna. I Ekots lördagsintervju (SR 4/2) öppnar nämligen migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) för att eventuellt låta ukrainare läsa SFI. Enligt henne ligger frågan just nu på utbildningsdepartementets bord.

Förhoppningsvis studsar bollen snabbt vidare in i mål. För det finns ingen tid att förlora när jobbsugna människor sitter hemma och rullar tummarna i väntan på att få nyckeln till svenska språket och i förlängningen ett riktigt jobb.

Är det något vi har lärt oss efter migrationstoppen 2015 är det att den som är ny i Sverige måste mötas av både förväntningar och förutsättningar att bli så pass integrerad att hon står på egna ben i stället för statens.

I helgen är det arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrsons (L) tur att gästa Ekots lördagsintervju. Om ett positivt besked inte har kommit vid det laget bör han ge sin syn på hur regeringen tänker sig att ukrainska flyktingar ska integreras och komma ut på arbetsmarknaden.

Annons
Annons
Annons
Annons