Annons

Äntligen får han stöd!

Så kom då äntligen den interna moderata kritiken mot att partiet kastat försvarsfrågan – en av de gamla moderaternas kärnfrågor – över bord.
Ledare • Publicerad 22 maj 2008
Mikael Odenberg
Mikael OdenbergFoto: Scanpix

Grovt räknat kommer kritiken dock tio år för sent. I slutet på 1990-talet fanns fortfarande möjligheten att rädda nog mycket kompetens och resurser för att möjliggöra en återuppbyggnad av en försvarsmakt som kan försvara vår territoriella integritet.

Det förvånansvärda och det som måste ha gjort många m-sympatisörer upprörda och konfunderade, är att den snabba nedrustningen har accelererat under den borgerliga regeringen. Trots det har det varit i stort sett tyst i de moderata leden.

Annons

I samband med kontroversen mellan finansminister Anders Borg och förre försvarsministern Mikael Odenberg framfördes viss kritik från tre moderata ledamöter i försvarsutskottet. Men det debattinlägg som slutligen nådde Svenska Dagbladets läsare (28/7 2007) hade gjorts om efter påtryckningar uppifrån i partiet. En i sig anmärkningsvärd historia.

Det krävdes en rundringning från Ekot för att ett antal länsförbund skulle lufta sin kritik mot hur försvaret hanteras. Lars-Ingvar Ljungman, förbundsordförande i Skåne, påpekar att både förtroendet för försvaret och för moderaterna naggats i kanten av försvarets såpopera.

Inom flera länsförbund finns det även en högst befogad oro över hur den territoriella säkerheten skall säkras. Vice ordföranden i försvarsutskottet Rolf Gunnarson (m) kräver både ekonomiska kalkyler och konsekvensbeskrivningar av de nutida paniknedskärningarna. Det är inte bara pengarna som ska styra utan även vår försvarsförmåga.

Varför har då inte Gunnarson eller någon annan moderat utskottsledamot sagt något tidigare? Är disciplinen inåt i partiet så hård? Det är i och för sig naturligt att riksdagens makt försvagas när det egna partiet sitter i regeringsställning. Det hör inte till vanligheterna att riksdagen röstar emot regeringens förslag.

För den skull behöver det dock inte vara helt tyst i en fråga där de flesta moderata sympatisörer motsätter sig fortsatta nedskärningar.

Statsminister Fredrik Reinfeldt tar emellertid kritiken med en axelryckning. Han vet att försvaret inte är en fråga som engagerar den svenska väljarkåren i någon större utsträckning. Och inom partiet finns trots allt ett omfattande mandat för förändring.

Men ändå. Rikets framtida säkerhet borde väga tyngst, det gör den inte idag.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons