Annons

Mathias Bred: Antisemitism delar brittiska Labour

Kriget mellan Israel och Hamas har skakat om brittisk politik. En som verkligen har hamnat i en rävsax är Labourpartiets ledare, Sir Keir Starmer.
Mathias BredSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 26 oktober 2023
Mathias Bred
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sir Keir Starmer, partiledare för Labourpartier, är i en svår sits.
Sir Keir Starmer, partiledare för Labourpartier, är i en svår sits.Foto: Kirsty Wigglesworth

Starmers politiska projekt har varit att föra tillbaka Labourpartiet till den politiska mitten och en viktig del i detta har varit att distansera sig från antisemitism. Företrädaren Jeremy Corbyn tvingades ju avgå på grund av antisemitismen som associerades med honom och partiets vänsterflygel.

Dagens krönikör

Mathias Bred

är politisk redaktör på Svenska Nyhetsbyrån, SNB.

När nyheten om massmorden i södra Israel nådde världen var Starmer därför snabb med att fördöma Hamas och säga att Israel hade en självklar rätt till självförsvar. I tonläge lade han sig nära den sittande premiärministern Rishi Sunak som var en av de västledare som tydligast ställde sig på Israels sida.

Annons

Men när Starmer i en intervju i LBC sa att Israel hade rätt att stänga av vatten och elförsörjningen in till Gaza startade en motreaktion i det egna partiet. Ett tiotal profilerade lokalpolitiker lämnade partiet i protest, flera parlamentsledamöter undertecknade en protestlista mot uttalandet och ledaren för den skotska delen av Labour, Anas Sawar, markerade avstånd mot Starmer.

Starmer har försökt gjuta olja på vågorna genom att skriva ett brev till medlemmarna där han backar i frågan om el- och vattenförsörjning och understryker att Israel måste hålla sig till internationell rätt. Detta verkar dock inte ha räckt. Inom Labour finns en stark axel mellan en vänsterflygel av företrädesvis äldre medlemmar, formade av Palestinarörelsen på 1980-talet, och nya väljare från Storbritanniens muslimska minoritet som ofta har med sig starka åsikter om Israel från sina hemländer. Båda grupperna är nu rasande på Starmer.

Frågan är vad det här kommer att betyda för Labourledarens chanser att bli premiärminister. Under nästa år kommer det att hållas val i Storbritannien. Labour har haft ledningen i alla opinionsmätningar sedan 2021. Att näste premiärminister kommer heta Keir Starmer har kommit att ses som en självklarhet.

”Skulle Starmer eller hans parti förknippas med dessa yttringar riskerar de att skrämma mittenväljare högerut.”
Mathias Bred

Nu har Labourledaren dock för första gången en öppen intern opposition emot sig och många i den stora och viktiga muslimska väljargruppen är arga på honom. Samtidigt måste han gå en besvärlig balansgång. Många väljare är förstås förfärade över massmorden på judar i Israel och de är också oroade över den våg av antisemitism som svept över brittiska öarna.

Enligt Londonpolisen har hatbrotten mot judar tiodubblats under oktober månad. I samband med propalestinska demonstrationer i London har det skanderats om Jihad och om muslimska arméer som ska ta över Israel. Även om händelserna har tonats ned av både polis och BBC har de fått stor uppmärksamhet i konservativ press och i sociala medier.

Skulle Starmer eller hans parti förknippas med dessa yttringar riskerar de att skrämma mittenväljare högerut. Många bedömare väntar därför med nyfikenhet på nya färska opinionsmätningar. Vem vet, kanske har Hamas ändrat spelplanen inför det brittiska parlamentsvalet.

Annons
Annons
Annons
Annons