Antisemiterna i SSU används i falangstrider

Ledare Artikeln publicerades
I SSU verkar växande medlemsantal och falangstrider vara mer prioriterat än extremister. Men att göra sig av med den allt för tillåtande attityden mot extrema åsikter ter sig omöjlig inom någon snar framtid.
Foto: Erik Simander/TT
I SSU verkar växande medlemsantal och falangstrider vara mer prioriterat än extremister. Men att göra sig av med den allt för tillåtande attityden mot extrema åsikter ter sig omöjlig inom någon snar framtid.

Under helgen har Socialdemokraternas Ungdomsförbund kongress i Karlstad. De vill tona ner sina interna motsättningar. Arbetet mot problemen i Skåne har dock gått alldeles för långsamt.

Lagom till kongressen rapporterade SR Ekot om hur mycket pengar ungdomsförbunden håvar in och resultatet var slående. SSU tjänar 60 miljoner kronor förra året. Det är mer än dubbelt så mycket som alla andra ungdomsförbunden tillsammans. Mer än sex gånger så mycket som den med näst mest inkomster, Centerpartiet ungdomsförbund. Var får de alla pengar ifrån?

En ansenlig summa får de genom bidrag dels från partiet och dels från MUCF. Den största biten, halva summan, får de genom den partikontrollerade lotteriverksamhet. Kombispel och andra A-lotterier ger 40 procent av vinsten till SSU. Givet inkomsterna kan man förstå varför moderpartiet är så mån om att skydda lotterna från lotteriskatten.

SSU sitter dessutom på en aktieportfölj till ett värde av 140 miljoner kronor vilket borde ge en hygglig avkastning. Med förbundets djupa fickor är det förvånansvärt att de inte har kunnat hantera det urspårade Skånedistriktet bättre.

Skåne har tidigare sagts vara en del av förbundets vänsterfalang men den har dock inte haft några problem att samarbeta till höger för att vinna inflyttande. Med tiden distriktet fått allt svårare att hålla rågången mot islamister. De har tidigare anklagats för att husera såväl homofober som antisemiter. Personer som öppet vill distansera sig från Pride av religiösa skäl och delat antisemitiska konspirationsteorier i sociala medier.

Antiisraeliska åsikter tillåts övergå till antisemitism. Att skilja på Israel och judar i gemen har visat sig vara svårt för vissa inom den radikala vänstern. När Judarna i Malmö känner sig allt mer otrygga i staden är det väldigt okänsligt av regeringspartiets företrädare att spä på motsättningarna. Under första majtåget i Malmö i år skanderade SSU om att krossa sionismen och Socialdemokraternas tidigare starke man i staden Ilmar Reepalu gick i täten.

Skånedistriktet har länge haft något av en vågmästarroll i förbundets många falangstrider. Att hålla dem under vingarna kan vara lockande av rent strategiska skäl inför kongressen. Ungdomsförbundets ordförande Philip Botström siktar på att bli omvald och då kan Skånes röster avgöra.

Socialdemokraternas partiledning har ett stort ansvar för sitt ungdomsförbund. Om den tillträdande SSU-ledningen inte kan städa ut extremisterna kommer de behöva göra något mer åt saken än att försöka sopa det under mattan.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.