Antiken får vara kvar - men dags för ett längre skolår

Kortledare Artikeln publicerades
Medelhavmuseets utställning
Foto: ANNIKA AF KLERCKER / TT
Medelhavmuseets utställning "Vita lögner" kan besökarna själva se skillnaden mellan de färglösa marmorskulpturerna och de rekonstruerade färgsprakande verken.

Att kämpa mot fördumningen av samhället lönar sig. Nu backar Skolverket från förslaget att stryka antiken ur historieämnet i grundskolan.

Och även om Anna Westerholm, chef för Skolverkets läroplansavdelning, vill slippa ”bråka om antiken” med lärarna, lär det inte bli mycket lugnare framöver. Något annat måste strykas istället. Men vad?

Timplanen är som bekant inte Skolverkets ansvar. Om denna beslutar regeringen. Därmed är det en politisk fråga som rimligen borde föranleda politisk handling. Men den avsikten finns inte hos regeringen. Enligt utbildningsminister Anna Ekström är det inte aktuellt att göra om timplanen.

Inaktivitet i Rosenbad och ett stänk av mild bitterhet i Skolverkets reaktioner visar att det knappast lär hända något radikalt. ”Vi tycker nog att det har varit ett uppskruvat tonläge och kanske med alldeles för höga förväntningar på vad runt 11 timmars undervisning om antiken i årskurs 7 kan ge”, säger Anna Westerholm till TT. Det låter lite surt men i sak har hon rätt.

Det största problemet är att barnen får för få timmar i skolan under ett läsår. Börja där, så slipper vi fler debatter vi inte behöver.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.