Annons

Mikael Hermansson: Antiken får vara kvar - men dags för ett längre skolår

Att kämpa mot fördumningen av samhället lönar sig. Nu backar Skolverket från förslaget att stryka antiken ur historieämnet i grundskolan.
Mikael HermanssonSkicka e-post
Kortledare • Publicerad 4 oktober 2019
Mikael Hermansson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Medelhavmuseets utställning "Vita lögner" kan besökarna själva se skillnaden mellan de färglösa marmorskulpturerna och de rekonstruerade färgsprakande verken.
Medelhavmuseets utställning "Vita lögner" kan besökarna själva se skillnaden mellan de färglösa marmorskulpturerna och de rekonstruerade färgsprakande verken.Foto: ANNIKA AF KLERCKER / TT

Och även om Anna Westerholm, chef för Skolverkets läroplansavdelning, vill slippa ”bråka om antiken” med lärarna, lär det inte bli mycket lugnare framöver. Något annat måste strykas istället. Men vad?

Timplanen är som bekant inte Skolverkets ansvar. Om denna beslutar regeringen. Därmed är det en politisk fråga som rimligen borde föranleda politisk handling. Men den avsikten finns inte hos regeringen. Enligt utbildningsminister Anna Ekström är det inte aktuellt att göra om timplanen.

Annons

Inaktivitet i Rosenbad och ett stänk av mild bitterhet i Skolverkets reaktioner visar att det knappast lär hända något radikalt. ”Vi tycker nog att det har varit ett uppskruvat tonläge och kanske med alldeles för höga förväntningar på vad runt 11 timmars undervisning om antiken i årskurs 7 kan ge”, säger Anna Westerholm till TT. Det låter lite surt men i sak har hon rätt.

Det största problemet är att barnen får för få timmar i skolan under ett läsår. Börja där, så slipper vi fler debatter vi inte behöver.

Annons
Annons
Annons
Annons