Annons

Anela Murguz: Anela Murguz: Hur har Morgan Johansson (S) tid att twittra?

Krisinsikten om skjutningarna verkar inte ha nått justitiedepartementet.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 3 augusti 2021
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Justitie- och migrations­minister Morgan Johansson.
Justitie- och migrations­minister Morgan Johansson.Foto: Christine Olsson/TT

Under söndagskvällen läste jag en kvällstidningsartikel om ännu en dödlig skjutning. Denna gång i Luleå där en kvinna i 25-årsåldern dödades. Jag fastnade för ordet ”krig” som reportern använde för att beskriva en pågående konflikt mellan olika gängkonstellationer. Krig är i min värld laglöshet, flykt och död. Något jag associerar med dysfunktionella stater som ligger i sina egna ruiner, men i Sverige används det tydligen numera för att beskriva konflikter i kriminella miljöer.

Det faktum att det används oreflekterat vid medierapportering säger något om vidden av problemet. Polisen har visserligen inte publicerat färska siffror över antalet skjutningar under juli månad, och att göra en egen sammanställning hade varit svårt eftersom skjutningarna varit så många. Men under den gångna månaden har de omfattande problem som Sverige har med otrygghet och brottslighet gjort sig påminda. Bara under den andra helgen i juli, mellan 9 och 11 juli närmare bestämt, ägde åtta skjutningar rum runt om i landet.

”Men det är inte därför som Morgan Johanssons twittrande väcker kritik, utan därför att han helt uppenbart saknar taktkänsla.”
Anela Murguz
Annons

Det finns således skäl att frukta den där månatliga sammanställningen som polisen snart kommer komma med. Och jag har svårt att tänka mig att politiker i något annat land inte hade avbrutit sina semestrar. Om inte öppna uppgörelser på gator, polismord och lekande barn som skadas av kulor är skäl nog – ja, vad är skäl nog då?

Men under en månad där rubriker om skjutningar avlöst varandra har justitieminister Morgan Johanssons (S) fokus varit annat. Under söndagen ägnade han sig åt att analysera en ledarartikel från Svenska Dagbladet och dess intentioner. Slutsatsen blev att högerdebattörer framstår som så lättkränkta därför att överklassen inte tål sig att bli ifrågasatt av arbetarklassen (Twitter 1/8). Detta efter att ha gått i polemik mot högerdebattören Ivar Arpi på samma plattform.

Att ministrar finns tillgängliga på olika sociala medieplattformar är bra. Likaså är det självklart att de ska kunna ge sig in i debatter och ge svar på tal till meningsmotståndare och kritiker. Men det är inte därför som Morgan Johanssons twittrande väcker kritik, utan därför att han helt uppenbart saknar taktkänsla.

Sverige är i ett läge där det behövs omfattande åtgärder som stryper den växande gängbrottsligheten. Men partierna har redan vid ett tidigare tillfälle misslyckats med den så kallade gänguppgörelsen för att de varit så låsta vid sina positioner. Justitieministerns raljerande på sociala medier bidrar knappast till bättre förutsättningar för breda uppgörelser i enskilda sakfrågor, som Sverige i det akuta läge det befinner sig i nu faktiskt behöver på rättsområdet.

För en betydande del av Sveriges befolkning är frågan om otrygghet på liv och död. Men för Morgan Johansson verkar det vara vilket annat twitterinlägg som helst. För hur annars har han tid att hävda sin egen klasstillhörighet för borgerliga riksdagsledamöter och ledarskribenter medan det skjuts.

Annons
Annons
Annons
Annons