Annons

Anela Murguz: Anela Murguz: Ålderismen syns tydligast i våra skönhetsideal

Ålderismen förekommer på olika områden i samhället, men gör sig tydligast i våra badrumsskåp.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 6 augusti 2021
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Foto: Amir Nabizadeh/TT

Varje gång jag som barn surnade till brukade min mormor peka på sina djupa rynkor och skrämma mig med att jag skulle se ut som henne om jag fortsatte göra sura miner. Så jag slutade manifestera min irritation genom ansiktsuttryck, åtminstone när hon kunde se mig.

Det säger något om hur vi ser på rynkor och vad de faktiskt symboliserar; åldrande. Det ska undvikas trots att det är en högst naturlig del av livet. Men det var inte bara min mormor som hade det något skeva förhållningssättet till rynkor och åldrande. Att åldrande är något man ska försöka undvika återkommer på många andra områden, inte minst i våra skönhetsideal.

Annons

Inom hudvård har det länge funnits en uppsjö av så kallade anti age-produkter som säger sig motverka tidiga ålderstecken, och på senare år har nya produkter som retinol och solskydd för ansiktet blivit allt mer populära. Till exempel har många yngre personer ett annat, mer sunt förhållningssätt till solen bland annat genom att man i högre utsträckning smörjer in sig med solskydd. Men inte primärt för att det minskar risken för hudcancer, utan för att man är medveten om att solen snabbar på åldrandet. Så marknadsförs också solskydd för ansiktet; att det är den bästa anti age-produkten som finns på marknaden. Och det lockar.

Kanske är det inte så konstigt att människan vill undvika åldrande. Åldrande är en smärtsam påminnelse om att livet är ändligt. Men även samhällets bemötande av äldre personer skiftar. Många, framförallt kvinnor, vittnar om att de redan vid 40-års ålder finner det svårare att till exempel söka nytt jobb. Arbetsmarknaden efterfrågar gärna yngre och det ”nytänk” som följer med, men verkar glömma att äldre personer har en annan viktig färdighet i form av erfarenhet, som de yngre medarbetarna av förklarliga skäl inte kan ha.

”Kanske är det inte så konstigt att människan vill undvika åldrande. Åldrande är en smärtsam påminnelse om att livet är ändligt.”
Anela Murguz

Ålderismen, som alltså är en uppsättning av stereotyper och fördomar om äldre personer, är särskilt påtaglig för personer över 70. I veckan berörde exempelvis Ingmar Skoog, överläkare och professor i psykiatri, i sitt Sommar i P1 hur samhällets syn på äldre mer eller mindre hindrar äldre personer från att leva. I vår iver att skydda äldre från det oundvikliga – döden – minimerar vi också en rad helt naturliga risker som gör livet spännande, menar han.

Skoog nämner exempelvis de restriktioner som riktades till personer över 70 år i samband med coronapandemin då äldre inte skulle träffa sina vänner, barn och barnbarn. Visserligen bidrog det kanske till att en betydande grupp äldre undvek smittan, men hur högt priset blev i form av ofrivillig ensamhet och psykisk ohälsa kan vi bara spekulera om. Därtill berättar han om hur han mer eller mindre fick tjata sig till att hans 92-åriga pappa skulle få akutvård för en hjärtinfarkt, och hur äldre personer tilltalas som om de vore barn – inte vuxna, självständiga individer.

Även medieprofilen Amelia Adamo tar upp samhällets skeva syn på äldre personer i sitt Sommar i P1 som sändes i början av juli. Hon berättar om hur livet blev allt mer spännande i takt med stigande ålder, men att omgivningen inte riktigt kunde finna sig i att en äldre kvinna hade skilt sig för att sedermera hitta en ny kärlek. Allt på grund av den skeva föreställningen om att livet tar slut när man blir ”gammal”.

Hos min generation unga kvinnor har det inte bara blivit populärt med olika hudvårdsprodukter som säger sig motverka åldrande. Den som inte har tålamod att invänta de olika hudvårdsprodukternas verkan kan i stället snabba på resultatet med hjälp av injektioner av hyaluronsyra och botox som båda slätar ut huden. Något som blivit allt vanligare, och dessutom går ner i åldrarna särskilt bland kvinnor.

Men bakom själva påståendet att motverka åldrande döljer sig en bluff. För hur motverkar man något som är en högst naturlig och oundviklig del av människan? Kanske hade skönhetsidealen i samhället sett annorlunda ut om man såg varje år, varje rynka och varje grått hårstrå för vad det är. Nämligen att vi har fått vara med om något oerhört – livet.

Annons
Annons
Annons
Annons