GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anela Murguz: Allt som är mätbart är inte av ondo

Visst lever vi i ett utvärderingssamhälle. Men det finns områden där det faktiskt lämpar sig väl.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 31 december 2021
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Är allt siffernörderi av ondo?
Är allt siffernörderi av ondo?Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Häromdagen när jag skulle handla mat gick svängde jag in i en klädbutik och fyndade två tröjor. Sen var det ingenting mer med det förrän jag morgonen därpå fick ett mejl från butiken som tackade för mitt besök och ville ha en återkoppling om hur jag upplevde besöket.

Jag tänkte osökt på Emma Bouvins mycket träffande krönika i DN (10/11) om utvärderingssamhället. Numera ska allt utvärderas. Ett klädköp, ett biobesök, en resa. Det går inte annat än att känna igen sig när hon skriver att hon varje dag får ”vada igenom mejl och sms från företag som kräver feedback. […] Jag trycker delete, delete, delete, men det tar aldrig slut”.

I boken Det omätbaras renässans (Volante förlag, 2018) går filosofen och författaren Jonna Bornemark på djupet med samhällets besatthet av det mätbara. Hon menar att vi lever i en tid där det mätbara uppvärderas genom att det förknippas som neutralt och rationellt. Det subjektiva likställs å sin sida med åsikter och känslor, och är därmed inte lika upphöjt som det mätbara.

”När samhället bara efterfrågar det ena – samtidigt som den förkastar det som är själva förutsättningen för detta – leder det ganska snabbt fel.”
Anela Murguz

När detta smittar av sig på verksamheter i välfärden, som för det mesta är mellanmänskliga, riskerar det att skapa vissa problem. Enligt Bornemark kan det leda till att själva kärnan med uppdraget urholkas, och begreppet kvalitet likaså.

Det är också här som utvärderingssamhället kommer in. För det är precis detta Bouvin ringar in när hon i sin krönika senare skriver om hur hon som nyförlöst blev ombedd att utvärdera sin förlossning. Som hon också är inne på blir det minst sagt knepigt att utvärdera en förlossning med all den smärta det innebär, men också den kärlek och tacksamhet som infinner sig. Dessutom med vetskapen om att personalen som tar hand om en gör det utifrån de förutsättningar som politikerna kommit överens om, och som kanske inte alltid är optimala sett till verkligheten.

Genom att använda sig av filosofen Nicolaus Cusanus argumenterar Bornemark för att människans ”ratio”, som enklast kan sammanfattas som det som samhället uppfattar som rationella färdigheter, förutsätter intellectus förmåga; alltså det motsatta. Och när samhället bara efterfrågar det ena – samtidigt som den förkastar det som är själva förutsättningen för detta – leder det ganska snabbt fel.

Är allt siffernörderi av ondo då? Inte nödvändigtvis. Under hösten har mätbarhetshetsen diskuterats flitigt på kultursidorna. Under rubriken ”Hur slappnar man av i ett samhälle där även vilan är mätbar?” fångar DN:s Kristofer Ahlström upp det faktum att det numera finns appar som mäter allt möjligt – till och med sömn, meditation och promenader.

Och visst finns det något utmattande i detta. Men att samhället är så pass beroende av siffror beror på att det är ett relativt enkelt sätt att utvärdera till exempel träning. Visserligen leder det kanske till att promenader reduceras till ett sätt att få ihop de där dagliga stegen – inte den sköna känslan som infinner sig strax efteråt. Men frågan är om den känslan överhuvudtaget hade blivit av om det inte vore för siffrorna. Därmed inte sagt att det förekommer rena överdrifter eller att utvärderingar används i verksamheter som inte alls är lämpade för det. Men siffror, eller det mätbara, kan också motivera oss.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.