GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anela Murguz: Alla sidor vinner på att sansa sig inför valet

Högt tonläge i debatten riskerar att göra valrörelsen olidlig.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 25 juli 2022
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Statsminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) har tidigare under året visat att de kan agera utifrån Sveriges bästa. Valrörelsen borde inte bli ett undantag.
Statsminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) har tidigare under året visat att de kan agera utifrån Sveriges bästa. Valrörelsen borde inte bli ett undantag.Foto: Henrik Montgomery/TT

I början av sommaren lade den tidigare socialdemokratiska riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson upp ett filmklipp på TikTok. Där ser man en docka invirad i plast med skylten ”jag ångrar att jag röstade på Miljöpartiet förra valet!”

Det väckte en del kritik, inte minst eftersom det kan tolkas som hotfullt. Johansson försvarade sig själv med att det bara var ett skämt, och att man troligtvis måste vara annat än miljöpartist för att förstå att det rör sig om ett skämt.

Men skrattet fastnar lätt i halsen med tanke på partiets utsatthet. Enligt Brottsförebyggade rådet, Brå, är var fjärde politiker utsatt för hot, våld och trakasserier. Bland miljöpartister uppger var tredje förtroendevald det, vilket gör partiet till det mest utsatta.

Tidigare var det Sverigedemokraterna som var det parti vars företrädare utsattes för flest hot. Sverigedemokratiska företrädare är fortfarande i regel mer hotade än företrädare från andra partier. Därmed går problemet åt båda håll, men att MP gått om SD som det mest utsatta partiet kan förklaras med att den politiska pendeln har svängt till SD:s fördel. Fler partier samtalar med dem och konkurrerar med deras politik när det gäller migrationen.

Att det går åt båda håll blir också uppenbart när man tar del av Henrik Schyfferts reaktion på en intervju som Ebba Busch gjorde med DN Kultur (27/6) för drygt en månad sen. På frågan om vilken kulturupplevelse som är den värsta hon har haft svarar hon: ”Det mesta med Henrik Schyffert. Tyvärr, men han är inte rolig”.

”Det är inte sunt att alla är överens om allting. Men lika viktigt är det att inte låta konflikterna gå överstyr.”
Anela Murguz

På Instagram publicerade komikern en skärmdump på kultursidans etta med ett citat av Charlie Chaplin: ”Den bästa kritiken jag någonsin fått är att fascisterna hatar mig”. Alltså kallar han KD-ledaren indirekt för fascist. Något som inte hindrade klimatminister Annika Strandhäll (S) från att sprida vidare det på Twitter.

Samtliga exempel illustrerar gränsförflyttningar för vad man får säga om meningsmotståndare. Visst mår demokratin bra av polemik. Det är inte sunt att alla är överens om allting. Men lika viktigt är det att inte låta konflikterna gå överstyr. För det är något som skaver med det höga tonläget där det blir allt vanligare att kritisera person – inte sak.

Tyvärr tyder mycket på att det höga tonläget även kommer smitta av sig i valrörelsen i höst. I sitt tal i Almedalen i början av juli kallade Moderatledaren Ulf Kristersson den sittande regeringen och dess stödpartier för ”vänsterkartellen”. Kartell är ett olagligt samarbete mellan företag i syfte att rubba konkurrensen på marknaden, vilket knappast lämpar sig som beskrivning av olika konstellationer i Sveriges riksdag.

Lika iögonfallande var det när statsminister Magdalena Andersson (S) i början av juni öppet kritiserade Kristersson för bristande ledarskap i samband med ett besök på det amerikanska amfibiestridsfartyget USS Kearsarge. Detta eftersom att Moderaterna kort innan dess hade aviserat att de kommer ställa sig bakom Sverigedemokraternas misstroendeförklaring mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Därmed reducerade statsministern säkerhetspolitiken till ett inrikespolitiskt spel. Och i dagarna har språkröret Märta Stenevis (Mp) utseende blivit föremål för diskussion på sociala medier, vilket hon invände mot när hon på Twitter (21/7) skrev att hon genom att engagera sig politiskt inte har anmält sig till en skönhetstävling.

Alla sidor har därför ett ansvar i att tagga ner. Politik blir som bäst och mest konstruktiv när den utgår från motståndarens bästa argument. Dessutom ställdes Sverige inför en stor prövning under våren när Ryssland invaderade Ukraina. Något som så småningom ledde till att Sverige helt omprövade sin säkerhetspolitik och ansökte om ett medlemskap i Nato.

Då visste samtliga partier bättre än att polarisera och göra poänger som gynnar dem själva. Då hette det att man måste lägga politiska meningsskiljaktigheter åt sidan och agera utifrån det som bäst gynnar Sverige.

Men skolan, sjukvården och tryggheten är minst lika viktiga för landet. Det är också de frågorna som väljarna värderar högst inför valet i september. Frågan är varför politikerna envisas med att visa sina sämsta sidor just när det är dags för väljarna att utvärdera dem.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.