Alla säger ja – utom britterna

Ledare Artikeln publicerades
Boris Johnson talar i underhuset. EU har under måndagen meddelat ytterligare uppskov med det brittiska utträdet.
Foto: House of Commons
Boris Johnson talar i underhuset. EU har under måndagen meddelat ytterligare uppskov med det brittiska utträdet.

Det var väntat att EU:s 27 medlemsländer skulle ge Storbritannien ännu ett uppskov med Brexit. Men britterna själva är ännu inte beredda att släppa taget.

Europeiska rådets avgående ordförande Donald Tusk har länge varit motståndare till flexibla lösningar för hur länge det så kallade artikel 50-förfarandet kan förlängas. Den här gången har EU gått med på en variant som ger britterna en ny möjlighet: Om de lyckas komma överens om något får de lämna så fort de kan. Annars löper den senaste fristen fram till 31 januari 2020.

Det finns ett omfattande missnöje med att det i dagsläget inte ens går att förutse när ett entydigt besked om ett utträde kan komma från London. Den konservativa regeringen och det brittiska parlamentet är fastlåsta i en konflikt som under nuvarande omständigheter inte kommer att lösas med mindre än att ett nyval ger helt nya förutsättningar.

Lite eller inget talar för att så blir fallet – oavsett om det blir nyval innan jul eller efter.

Men det är frågan om det med nuvarande opinionsläge är särskilt rimligt att hoppas för mycket på att väljarna ska klara det som politikerna inte gör för tillfällen. Det största oppositionspartiet Labour blockerar alla försök till nyval med hänvisning till att regeringen först måste se till att göra ett avtalslöst utträde omöjligt. Måndagskvällens försök att få röstat igenom ett nyval – det var nödvändigt att två tredjedelar av parlamentets ledamöter röstade för – föll som väntat på att Labour la ner sina röster.De två andra – Scottish National Party och Liberaldemokraterna – vill gärna ha nyval med en gång eftersom de räknar med att bli belönade av väljare som inte vill se Brexit förverkligas.

De konservativa med Boris Johnson i spetsen leder visserligen i de flesta opinionsmätningar, men det är inte givet att den ledningen går att växla in i egen majoritet. Det finns ytterligare ett parti på utträdessidan – The Brexit Party – som slåss om de mest hårdföra utträdesivrarna.

Någon måste helt enkelt ge med sig. Annars kommer denna låsning att bestå. Ännu har den insikten inte fullt ut infunnit sig på alla håll.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.