Annons

Äldre förtjänar riktig sjukvård

En granskning av regionernas särskilda boenden för äldre visar på omfattande problem i coronahanteringen.
Ledare • Publicerad 25 november 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Sofia Wallström, generaldirektör på Ivo och Lena Hallengren (S), socialminister, på pressträff i juli när granskningen inledes.
Sofia Wallström, generaldirektör på Ivo och Lena Hallengren (S), socialminister, på pressträff i juli när granskningen inledes.Foto: Ali Lorestani/TT

Samtliga av Sveriges regioner har brustit i vården av äldre som smittats med covid-19. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, riktar i en granskning som presenterades under tisdagen hård kritik mot hur vården har hanterat äldre patienter.

Kritiken mot bland annat vården av äldre i Västra Götaland är omfattande. Äldre som bor på särskilt boende har inte fått vård och behandling utifrån den enskilde patientens behov. Sjuka och deras närstående har inte fått information om den vård som patienterna får. Särskilt allvarligt är besluten om vården i livets slutskede där anhöriga inte alltid getts tillfälle att säga sitt. Det som anses som självklara rättigheter under normala omständigheter blev under krisen en eftertanke.

Annons

Symtomlindrande vård med sådant som smärtstillande läkemedel har getts slentrianmässigt. Äldre har nekats vård på sjukhus och istället fått stanna på sitt äldreboende. Boendena och den kommunala äldrevården har dock saknat den läkarkompetens som krävt för att göra medicinska bedömningar.

En femtedel av de äldre patienterna har enligt Ivo inte fått någon läkarbedömning och många av de som fått en bedömning har fått det per telefon. Läkaren har ofta inte heller talat direkt med patienten utan fått andra- eller tredjehandsinformation från annan vårdpersonal.

Socialstyrelsens riktlinjer har avrått från fysiska läkarbesök i äldrevården. Kanske var rådet felformulerat. Hur som helst kan också detta bidragit till att regionerna undvek sitt ansvar att ge patienterna individuella bedömningar. Det är dock regionernas ansvar att se till att patienterna vårdas enligt gällande regelverk.

”Trots en extraordinära situationen har man ändå rätt till en värdig lägstanivå på sin sjukvård – det har dock äldre inte fått.”

Regionerna måste ta sitt övergripande ansvar för sjukvården på allvar. Felaktiga beslut och brister i verksamheten är för omfattande för att handla om enskilda misstag. Systemet har brustit. Läkarkompetensen inom äldrevården har varit obefintlig och kommunikationen med alla inblandade har i ett kritiskt skede varit under all kritik.

I kriser kommer de normala systemen pressas och på många sätt vara ohållbara. Trots en extraordinära situationen har man ändå rätt till en värdig lägstanivå på sin sjukvård – det har dock äldre inte fått.

Äldrevården har under pandemin misslyckats med sitt uppdrag och regionerna har inte tagit det ansvar som de har att tillgodose de medicinska behoven som finns. Lagarna om den vård medborgarna har rätt till har inte följts.

Regionerna ska i mitten av januari nästa år redovisa vad de gör för att komma till rätta med problem. Detta handlar dock om så fundamentala brister i krishanteringen att det kommer kräva systemförändringar för att äldre åter igen ska kunna förvänta sig en vård värd namnet. Granskningen om vårdens misslyckanden under det här året är långt ifrån över.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons