GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Peter Akinder: Löfven bör lyssna på Perssons råd

Den tidigare statsministern och partiordföranden Göran Persson (S) lät sig innan midsommar intervjuas i medierna. Han gav där rådet till Stefan Löfven att i valrörelsen lyfta fram frågan om ett tydligt nej till svenskt medlemskap i militäralliansen Nato.
Peter AkinderSkicka e-post
Publicerad 18 juli 2018
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Statsminister Stefan Löfven möter pressen under Nato-toppmötet i Bryssel i förra veckan.
Statsminister Stefan Löfven möter pressen under Nato-toppmötet i Bryssel i förra veckan.Foto: /TT

Naturligtvis är det ett råd som har sina poänger. Rent sakligt är det svårt att se att Sverige skulle bidra till säkerheten i vår del av världen genom att inträda som medlem i denna amerikanskt dominerade militärallians.

Visserligen bestämmer Sverige själv sin säkerhetspolitiska linje och väg. Det är sådant som följer av att vara just självständig och fri.

Men man behöver inte tänka längre än näsan räcker för att konstatera att det skulle provocera fram skarpa reaktioner, framför allt från Ryssland, om man låter Östersjöns längsta kust vara en del av Nato. Möjliga militära konflikter mellan Ryssland och Nato skulle komma närmare oss.

Som Natomedlem skulle Sveriges kunna dras in i konflikter, också militära, där vi annars hade kunnat spela en roll för fred och avspänning.

Att internationellt verka för kärnvapennedrustning blir väldigt svårt – och skulle inte ha särskilt stor trovärdighet – om Sverige ställer sig under Nato:s kärnvapenparaply.

Dessutom hade vi, sett till kraven som ställs på medlemmar, varit tvungna att underkasta oss krav på mycket stora militärutgifter; faktiskt nästan en fördubbling av de nuvarande försvarsanslagen. Fick USA bestämma hade det blivit fråga om ännu mer.

Nog för att Sverige redan idag lägger stora och växande resurser på det militära försvaret. Men det är en politik över vilken vi bestämmer själva.

Nog för vår säkerhet måste vinnas i samverkan med andra, också med Nato. Men besluten vad vi ska samarbeta om och hur det ska ske fattar vi självständigt och i demokratisk ordning.

Argumenten för Natomedlemskap blir heller inte starkare med tanke på att USA just nu styrs av Donald Trump – och USA är, som bekant, den dominerande kraften i detta samarbete. Vill vi verkligen att Sveriges försvarspolitik ska styras av honom?

Visserligen har Socialdemokraterna bestämt sig för att försöka göra 2018 års val till en folkomröstning om välfärden. Det är en god idé för att göra alternativen tydliga inför valet, även om det inte är en formell folkomröstning.

Men Natofrågan får inte glömmas bort.

Med tanke på att de fyra allianspartierna nu är överens om att Sverige ska söka medlemskap – och ivriga verkar de sannerligen vara – riskerar ett regeringsskifte innebära att vi kastar bort en politik som hållit Sverige utanför krig i 200 år.

Med andra ord bör Stefan Löfven lyssna på rådet från Göran Persson.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.