Adaktusson: Viktigt att mina kolleger får se filmen som SVT inte låter dig titta på

Ledare Artikeln publicerades
Filmen ”Watching the Moon at Night” är svenskproducerad och finansierad av Filminstitutet liksom SVT och Film i väst. Men SVT:s tittare får inte se filmen, har bolaget beslutat. Till veckan visas den i EU-parlamentet.
Filmen ”Watching the Moon at Night” är svenskproducerad och finansierad av Filminstitutet liksom SVT och Film i väst. Men SVT:s tittare får inte se filmen, har bolaget beslutat. Till veckan visas den i EU-parlamentet.

Till veckan blir det filmvisning i Europaparlamentets pampiga byggnad här i Bryssel.

Tillsammans med en kollega från Spanien är jag arrangör av evenemanget som syftar till att uppmärksamma de förvridna föreställningarna bakom en av vår tids allvarligaste utmaningar.

Dokumentärfilmen som ska visas heter Watching the Moon at Night och handlar om internationell terrorism. För berättelsen och skildringen står terrorismens offer, det är de drabbade och för alltid märkta som kommer till tals. Skoningslöst riktas strålkastarljuset mot såväl militant islamism som antisemitism och det är varken bekväma eller politiskt korrekta sanningar som kommer fram.

Bakom Watching the Moon at Night står de svenska filmskaparna Bo Persson och Joanna Helander. Huvudfinansiär av projektet är Svenska Filminstitutet, medfinansiärer har varit Film i Väst och Sveriges Television, på senare tid har dock SVT brutit både kontrakt och samarbete. Anledningen sägs vara att formatet inte passar public service och att filmens upphovsmän inte varit tillräckligt medgörliga.

Bo Persson och Joanna Helander värjer sig mot detta, de ser SVT:s agerande i ett annat perspektiv och påpekar att företrädare för public service försökt få filmen att förmedla en mer kritisk hållning gentemot USA och Israel. Dåvarande filmkonsulenten Marianne Ahrne, som fattade beslutet om Filminstitutets finansiering av projektet, är inne på liknande tankegångar när hon säger:

”Jag tror helt enkelt inte att man vill se kopplingarna mellan antisemitism och terrorism och inte heller visa att det finns israeliska offer”.

Att Sverige har problem med växande antisemitism är ställt utom allt tvivel. Inte sällan bortförklaras eller relativiseras antisemitiska tankefigurer och uttalanden, vilja saknas att på allvar adressera problemets bakomliggande faktorer. Detta gäller i den allmänna debatten, men även i medierna och inte minst public service-medierna.

Orsakerna är sannolikt flera, en av de främsta tycks vara den djupt rotade fientligheten mot Israel. Med åren har den ensidiga och ideologiskt grundade föreställningen om israeler som roten till allt ont i Mellanöstern vuxit sig allt starkare. I dag väger ambitionen att utmåla Israel som skurkstat tyngre än verkliga fakta och hoten mot det judiska folket från omgivande diktaturer och terrorgrupper.

Samtidigt växer fruktan för att i den allmänna debatten bli definierad som fördomsfull eller intolerant i förhållande till Islam. I en världsbild dominerad av föreställningen att muslimer är förtryckta och marginaliserade av ett kolonialistiskt väst ligger det nära till hands att invändningar och alternativa synsätt klassas som islamofobi.

Med anledning av diskussionen om filmen och SVT:s agerande skriver Erik Helmersson på Dagens Nyheters ledarsida om en åsiktskorridor i det konstnärliga beslutsfattandet i Sverige (9/5, 2016). I denna åsiktskorridor fruktar man islamofobi mer än man vill belysa den terror som begås i Islams namn, enligt Helmersson.

Beskrivningen är nedslående, men desto viktigare då att belysa och bekämpa terrorismens orsaker. Antisemitismen är en del av den militanta islamismens dna, Israel kommer alltid att vara islamismens hatobjekt nummer ett.

Därför är det viktigt att kollegerna i Europaparlamentet får se Watching the Moon at Night.

Läs mer

SVT:s svar om filmen

Helena Olsson, programbeställare av dokumentärer på SVT, skrev nyligen om hur man resonerat om den aktuella filmen. Här en länk: http://www.svt.se/svt-bloggen/bloggare/helena-olsson/vi-sysslar-med-professionellt-redaktorsskap

Visa mer...

Fakta

Lars Adaktusson är EU-parlamentariker för Kristdemokraterna.

Visa mer...