Anela Murguz: Absurt att gängkriminella driver HVB-hem
Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Barn som av olika anledningar bedöms behöva socialtjänstinsatser kan hamna i händerna på gängkriminella. Av en ny rapport från Polismyndigheten framgår att kriminella och släktbaserade kriminella nätverk driver flera HVB-hem och att gängkriminella personer förekommer bland de anställda.
Av drygt 800 HVB-hem som granskats har 18 bolag verksamma på 28 platser krävt åtgärder från myndigheten. Till TT säger statsminister Ulf Kristersson (M) att HVB-hem som drivs av kriminella måste stoppas – genom att bland annat se över sekretessreglerna. Något som S-ledaren Magdalena Andersson inte anser vara tillräckligt. I stället vill hennes parti att alla privata HVB-hem tas över av kommunerna.
Båda sidor av politiken visar att de egentligen inte förstår vidden av problemet. Förvisso har privatiseringen av välfärden öppnat upp för oseriösa aktörer, i det här fallet rent samhällsfarliga sådana. Slopad sekretess skulle definitivt göra det enklare att neka tillstånd åt aktörer som bedöms vara tvivelaktiga. Men vad gör man åt de som redan har hunnit etablera sig?
För som Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som är den myndighet som utfärdar tillstånd, påtalar krävs det att bevismaterialet håller i domstol. Det betyder inte att det är omöjligt att stänga ned HVB-hem. Förra året fick sju verksamheter sina tillstånd indragna och ett stort antal ansökningar om att driva HVB-verksamhet avslogs. Det är dock långt ifrån de siffror som Polisen pekar på i sin rapport.
”Medan kommuner, myndigheter och människor i allmänhet väntar på att sekretessreglerna lättas fortsätter gängkriminaliteten att vinna mark.”
Samtidigt är problemet med infiltration av kriminella inte enbart begränsat till verksamheter där privata aktörer förekommer. Till exempel har Kriminalvården, en statlig myndighet, drabbats av en kraftig ökning av infiltration samt infiltrationsförsök från kriminella. S-förslaget skulle således på sin höjd motverka risken för infiltration inom specifikt HVB-verksamheter, men räcker knappast som svar på problemet i stort.
Ivo understryker att lättade sekretessregler skulle göra det enklare för myndigheter att dela viktig information och misstankar med varandra. Ständigt dessa sekretessregler. Regeringen har tillsatt en utredning vars delredovisning kommer på fredagen medan slutredovisningen sker i februari nästa år. Men frågan har utretts förr och det finns en bred politisk enighet om att sekretessreglerna mellan myndigheter behöver slopas.
Frågan är därför inte vad som behöver göras vid det här laget, utan hur snabbt åtgärderna kan träda i kraft. För som det är nu duger det inte att barn som riskerar att hamna i kriminalitet skickas iväg till gängkriminella utan att myndigheter kan varna varandra om det.
Medan kommuner, myndigheter och människor i allmänhet väntar på att sekretessreglerna lättas fortsätter gängkriminaliteten att vinna mark. Fram tills att det faktiskt sker är jag rädd att det kan vara för sent.