A-kassan blir stridsfrågan
”Ny Sifomätning gör tummen ner för regeringens arbetslinje” hette det i måndags.
Det är inte särskilt originellt tänkt. Moderaterna gjorde detsamma när de satt i opposition. Då, i början av september 2006, var det Synovate Temo som fick ställa frågor. Det hela utmynnade i att dåvarande talesmannen i socialförsäkringsfrågor, Per Westerberg (m), kunde vifta med siffror och säga att den då sittande s-regeringen bedrev en politik som inte hade stöd hos dem som saknade arbete.
Hur mycket allmänhetens syn verkligen har förändrats när det gäller vilka åtgärder för att få ner arbetslösheten som är effektivast, går inte att utläsa av de två undersökningarna. Snarare är de båda ett tecken på hur partierna allt oftare vill ha en opinionsundersökning i ryggen innan de säger något. Den är dessutom ett lockande nyhetsbete för media. Inte minst ledarsidor nappar ofta på ett sådant upplägg.
Uppenbart är dock att socialdemokraterna vill blåsa till strid i jobbpolitiken. ”Det råder en knivskarp motsättning mellan alternativen i svensk jobbpolitik,” enligt Luciano Astudillo och Sven-Erik Österberg. Men i nästa andetag beskriver de ett antal åtgärder som liknar dem regeringen infört, bland annat för att komma tillrätta med ungdomsarbetslösheten.
Det finns skillnader, framförallt i synen på om ekonomiska drivkrafter har någon effekt. Socialdemokraterna vill fortfarande ha en hög a-kassa. Men den skillnaden fanns förut. Den förnyelse av sin jobbpolitik som s nu vill genomföra är snarare att bredda den för att göra plats för småföretagare och tjänstesektorn.
Det är välkommet, men näppeligen inte det som kommer att leda till strid i jobbpolitiken. Den kommer även fortsättningsvis att handla mycket om a-kassan och om nivån på den har betydelse för hur arbetsmarknaden fungerar. Och så länge socialdemokraterna vidhåller att den höga nivån är bra samtidigt som man motsätter sig fortsatt jobbskatteavdrag, hamnar man i den sitsen att den ekonomiska skillnaden mellan att jobba och inte jobba blir mindre. Och det är ju inte alldeles säkert att undersköterskan som går till jobbet varje dag vill avstå en större del av sin lön för att den arbetslöse byggjobbaren skall ha högre a-kassa. Särskilt inte som all forskning visar att det leder till att han stannar i arbetslöshet ännu längre.
Men lita på att det kommer opinionsundersökningar som stöder både högre a-kassa och lägre, allt beroende på hur frågan ställs.
Ledarredaktionen