GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anela Murguz: Nära 900 000 kronor på kommunpoesi är felsatsade pengar

Hellre ett kafé på Tranängskolan än dyr kommunpoesi.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 18 oktober 2021 • Uppdaterad 18 oktober 2021
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Tranemo kommer inte att expandera med hjälp av kommunpoesi.
Tranemo kommer inte att expandera med hjälp av kommunpoesi.
Foto: Anton Hedberg

När SVT Väst under fredagen skrev att Tranemo kommun satsar närmare 900 000 kronor på en kommunpoet blev det ganska snabbt en snackis. Tranemo trendade på Twitter och flera rikstäckande medier hakade på nyheten. För en mindre kommun som kämpar med att nå befolkningstillväxt kan uppmärksamheten förstås vara något positivt. Men en stor del av uppmärksamheten bottnar i kritik mot hur skattemedel används.

BT rapporterade om satsningen redan i somras. Under ett år ska kommunpoeten Jimmy Alm skriva dikter om Tranemo vars syfte är att bilda ett porträtt av kommunen. Han har tidigare läst upp en dikt om Borås inför stadens 400 års-jubileum och har även diktat Göteborg. Projektet kostar 894 000 kronor och finansieras av statligt bidrag.

Och just det sistnämnda har retat upp rätt många eftersom det rimmar med skatteslöseri. Men det är rimligt att det finns utrymme för offentligt finansierad konst. Borås är ett gott exempel på hur ett tätt samarbete mellan kommun, näringsliv och lokala aktörer kan bidra till att lyfta staden. Så till den grad att göteborgare vallfärdar hit för kulturupplevelser.

”Det skulle sannolikt driva kommunen närmare målet om 14 000 invånare.”
Anela Murguz

Det som skaver i fallet med Tranemos kommunpoesi är att det verkar ses som ett marknadsföringsprojekt för kommunen. Kulturchefen Juan Ochoa-Echevarria säger till P1 Morgon (18/10) att poesin kan beskriva kommunen och dess invånare, och på så sätt få kommunen att växa och utvecklas.

Men det är naivt att tro att nyckeln till mindre orters framgång finns i kommunpoesi. Under coronapandemin har alltfler svenskar flyttat ut ur stor- och medelstäder därför att distansarbete gjort det möjligt att ha kvar sina jobb där de generellt sett finns och samtidigt bo där man vill – nära natur, skola och familj. Man bör därför inte underskatta helhjärtade satsningar på välfärdens kärnverksamheter. Det är därför bra att oppositionen i Tranemo, beståendes av M och C, vill fokusera på att satsa på läs- och skrivkunnigheten i skolan samt bygga fler bostäder. Det skulle sannolikt driva kommunen närmare målet om 14 000 invånare.

Tranemo brukar ligga bra till i skolrankningar och dylikt. I Lärarförbundets rankning av kommuner för år 2020 hamnade Tranemo kommun avsevärt bättre än sina grannar: på 40:e plats jämfört med plats 211 för Borås, 237 Ulricehamn och 269 Svenljunga. Men tidigare i år stod lärandesektionen i Tranemo inför ett sparkrav på 17 miljoner (BT 28/5), vilket tvingade kommunen att dra ner på personal och det omtyckta kaféet på Tranängskolan. Visserligen ser prognosen för nästa år bättre ut. Men det tröstar knappast de barn och ungdomar vars skolgång påverkas här och nu.

Olika budgetar och statliga bidrag till trots är det till syvende och sist medborgares vilja att betala in skatt som är avgörande i sammanhanget. Tänk om kommuner kunde vara lika entusiastiska över att satsa på skolan som de verkar vara när det gäller kommunpoeter.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.