GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anela Murguz: 2021 var lika bisarr som hoppingivande

Politiska turer i riksdagen, en kvinnlig statsminister och stormningen av Kapitolium, bland annat. Det saknas inte exempel på händelser som präglat krönikörernas 2021.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 28 december 2021
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Trumpsupportrar drabbar samman utanför kongressen i Washington D.C, USA.
Trumpsupportrar drabbar samman utanför kongressen i Washington D.C, USA.Foto: Julio Cortez

Den första veckan av 2021 hade inte ens passerat när Trumpanhängare stormade USA:s kongress och helt osannolika bilder kablades ut inifrån Kapitolium. Detta efter att valresultatet tidigare under hösten ifrågasatts, vilket visar att den västerländska demokratin är skör, att den måste förvaltas och inte tas för given.

Lite mer än ett halvår senare tog talibanerna över makten i Afghanistan och för att manifestera detta intog några talibananhängare presidentpalatset i Kabul. Tillsammans med bilderna från stormningen av Kapitolium illustrerar de hur bisarr 2021 var rent politiskt.

”På så sätt var det gångna året också det år då egoismen visade sitt ansikte.”
Anela Murguz

Samtidigt var 2021 också optimismens år. Vaccineringen mot covid-19 pågick, och pågår än, i full fart. I dagsläget är mer än 80 procent i befolkningen vaccinerade med två doser och fler än två miljoner svenskar har fått sin tredje dos (21/12).

Men trots det ser vi ut att dras med fortsatta restriktioner. Coronapandemin har också befäst de globala orättvisorna när rika länder lyckats säkra tillgången till vaccin medan vaccinationsgraden fortfarande är skrämmande låg i många utvecklingsländer. På så sätt var det gångna året också det år då egoismen visade sitt ansikte.

Under året har Sverige fått sin första kvinnliga statsminister. Och även om Magdalena Anderssons (S) politiska inriktning lämnar en blå ledarsida mycket att önska går det inte komma ifrån det faktum att hon banar väg för alla flickor där ute som drömmer stort.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.