Annons
Nyheter

Trots stora lager – avverkningarna är i full gång igen

Det har tagit tre år att komma ifatt. Positiva tongångar hörs nu åter bland skogsägare i Sjuhärad.
Nyheter • Publicerad 9 februari 2008

– Det gamla stormvirket är borta och man sågar och avverkar nytt i skogarna, säger virkesinköparen Peter Rosén.

Det har varit en tung resa för drabbade skogsägare. Både Gudrun och Per orsakade kraftiga skador. Många förlorade stora pengar, andra har fått vänta länge på avverkning.

Annons

Men nu har det slagit om. Tongångarna är positivare. Skogsägare som kämpat i motvind har fått göra bokslut efter stormarna. Surdegarna från Gudrun och Per är så gott som borta.

Nytt hygge

Virkesinköparna Anders Nordberg och Peter Rosén är ute i skogarna kring Aplared och inspekterar ett nytt hygge.

Martin Jonsson rattar en skördare alldeles intill en liten skogsväg. Stockarna som ligger uppradade har varken med stormar eller barkborrar att göra.

– Vi är alltid ute och kalibrerar i inledningen av ett nytt hygge, säger Anders Nordberg.

Att kalibrera innebär i det här fallet att inköparna för hand mäter med måttband att skogsmaskinen kapar virket i rätt längder.

I det här fallet blir betyget mycket väl godkänt. Rätt längder på timret är en förutsättning för att kunna sälja virket till husbyggarna i England, som är Borgstenas huvudmarknad.

– Trots att vi har haft stora lager ända sedan stormen Gudrun, så har vi hållit igång inköpen. Det märks tydligt att det är positivare tongångar nu än för bara något år sedan, säger Anders Nordberg.

Bättre rustade för oväder

Att inköpen pågått sedan Gudrun beror till stor del på att både markägare och skogsentreprenörer har pressat på de stora skogsbolagen.

Annons

– Många tog stormarna hårt och vi måste ju hjälpa dem, säger Anders Nordberg.

En positiv sak som stormarna fört med sig är att hela skogsbranschen numera står bättre rustad inför oväder.

– Det märktes redan vid stormen Per, säger Anders Nordberg.

Även om Per orsakade omfattande skador så blev branschen inte tagen på sängen på samma sätt som vid Gudrun.

95 procent tas till vara:

Av de träd som avverkas tas nästan hela stammen till vara.46 procent går till massaved. Av massaveden blir 36 procent massa och papper. 23 procent går till energi och värme.46 procent går till sågtimmer. Av sågtimret blir 15 procent flis som skickas till pappersmassabruk. Åtta procent blir bark och spån som används till värme och energi. 20 procent blir trävaror.Åtta procent av stammen går direkt till brännved för värmeproduktion.

Källa: Skogsstyrelsen

Håkan Rosenqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons