Nyheter

Tango – en passion för allt fler

Lätt att ta till sig – men ingen blir någonsin fullärd. Möjligheternas dans, tangon, har tagit ett järngrepp om Sverige.
Nyheter • Publicerad 5 februari 2008
Emiliano Alcaraz och Guadalupe Garcia från Argentina tävlar i VM. Men även om man är proffs blir man aldrig riktigt fullärd.
Emiliano Alcaraz och Guadalupe Garcia från Argentina tävlar i VM. Men även om man är proffs blir man aldrig riktigt fullärd.Foto: Natacha Pisarenko/AP
I tangon finns inga särskilda krav på kläder och skor men många kvinnor övergår till högklackat efter ett tag, eftersom det underlättar i dansen.
I tangon finns inga särskilda krav på kläder och skor men många kvinnor övergår till högklackat efter ett tag, eftersom det underlättar i dansen.Foto: Maja Suslin/Scanpix
Foto: 
Foto: 
Kompositören och sångaren M A Numminen älskar tango. Han har skrivit den första boken om den finska tangons historia.
Kompositören och sångaren M A Numminen älskar tango. Han har skrivit den första boken om den finska tangons historia.Foto: Jessica Gow/Scanpix
Foto: 

– Den som vill kan utveckla tangon till en sportgren. Vi andra får en möjlighet att vara nära varandra – det går inte med rockmusik, konstaterar en rejält inbiten tangofantast – M A Numminen.

Kompositören och sångaren M A Numminen brinner framför allt för den finska tangon, och har skrivit den första boken om dess historia, Tango är min passion.

I Sverige dominerar den argentinska tangon. Kurser, festivaler och danskvällar kan man hitta både i storstäderna och på mindre orter. Tango är populärare än någonsin, inte minst har program som TV4:s Let’s Dance inspirerat, menar många utövare.

Tango Norte

Varför så många dras till dansen finns det såklart många svar på. Många säger att tangon är fascinerande eftersom den handlar om så mycket mer än bara rörelsemoment, som i till exempel schottis och foxtrot. Utvecklingsstegen är oändliga, och ingen blir någonsin fullärd. Tangon bjuder upp till oanade möjligheter och känslan och stämningen i dansen är speciell och svår att beskriva, tycker många.

Svensk-Argentinska Tangoföreningen, eller Tango Norte, kallar sig Nordens kanske största tangoförening med 1.000 medlemmar. Och de senaste åren har antalet danslystna växt snabbt. Kurserna fylls snabbt av både singlar och par som vill lära sig dansa. Singlarna kopplas ihop med varandra i den mån det går – det händer att det råder brist på män. Många blir fast i tangon redan efter första lektionen.

På onsdagskvällar är det praktika, danskväll, i Alviks medborgarhus i västra Stockholm. Första timmen är reserverad för nybörjare, sedan intar de mer rutinerade paren dansgolvet.

Tango Norte uppmuntrar både män och kvinnor att bjuda upp, men det är viktigt att hålla benhårt på vem som för och vem som följer. Ett samkört tangopar besitter en avancerad ordlös kommunikation och känner varandra i varenda rörelse. Några krav på skor och kläder finns inte. Viktigast är att hålla fokus på hållningen och stegen. Bra att tänka på är dock att inte ha för ”sträva” skor, eftersom det ska gå lätt att förflytta sig på dansgolvet. De kvinnor som dansat ett tag går ofta över till högklackade skor. Det är praktiskt i tango – inte minst i de långa stegen bakåt – där hjälper en hög klack upp hälen.

Numminen tangofrälst

Den finländske artisten M A Numminen, känd för sin superhit Som en gummiboll, är jazzfreak sedan tonåren, men i samband med att han började på universitetet märkte han hur mycket tangon betyder för finnarna och i slutet av 60-talet komponerade han sina första tangosånger.

Att tangon i Sverige har kommit tillbaka gläder M A Numminen. Dansen har haft ett kraftigare tag i Tyskland, förklarar han, och där har hans egen tangoorkester gett flest konserter.

– I Finland vill man hellre dansa till tangomusik än lyssna till den som konsertmusik, förklarar han.

Camilla Millner

TT Spektra

Historik Tango är en pardans som började utvecklas i Buenos Aires och Montevideos immigrantkvarter i slutet av 1800-talet. Det var en tid då immigranterna var många och kvinnorna få i Argentina. Männen blev därför tvungna att under år av träning öva upp sin dansskicklighet sinsemellan innan de hade en chans att få dansa med kvinnor på ett milonga, ett tangoställe.På 1910-talet spred sig tangon via Paris och blev en modedans överallt i Europa. De europeiska varianterna, som till exempel den finska tangon, skiljer sig starkt från den ursprungliga argentinska tangon, som blivit mycket populär igen de senaste tio åren. Alla länder har gjort sina egna versioner av tangon. Nu finns det italiensk, svensk, tysk och finsk tango – alla med sina särdrag. I Sverige är det den argentinska tangon och tiodansens tango som flest människor dansar.Perioden mellan 1935 och 1955 räknas som tangons guldålder.Tangon dansas av alla – från tonåringar till riktigt gamla – och för gammal för tango blir man aldrig!

Tangoportalen

Tangoportalen www.tangoportalen.comheter en internetsajt om argentinsk tango i Sverige och övriga Skandinavien. Sajten är en bibel för de flesta tangofräls-ta och innehåller allt som gäller tango. Här hittar man bland annat kalendarium över tangoaktiviteter och diskussionsforum.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.