Nyheter

"Svenska värmerekordet kan slås när som helst"

För ett par år sedan var han oroligare än vad han är i dag.
Nyheter • Publicerad 9 juli 2008
Pär Holmgren.
Pär Holmgren.Foto: Scanpix

Alla varningslampor blinkade rött, men ingen ville ju lyssna.

I dag är klimatfrågan på var mans läppar.

Ingen kan längre med hedern i behåll prata bort klimatproblemen.

Andra länder kommer att drabbas hårdare, men även i Sverige kommer en värmeökning att slå mot både ekosystem och människor.

20 000 dog av hettan

Vi minns vämeböljan 2003 i länder som Portugal, Spanien och Frankrike.

– Det talas om att det dog upp till 20 000 människor bara i Frankrike på grund av hettan. Sjukvården hade inte kapacitet att ta hand om alla som behövde det, säger Pär Holmgren.

Svenska värmerekordet uppmättes 1933 och 1947, då det var 38 grader varmt, och frågan är när det rekordet kommer att slås.

– Teoretiskt sett kan det bli nu i juli. Det är ju vanligtvis som varmast i slutet av juli och en bit in i augusti.

– När det är mellan 35 och 38 grader varmt tycker vi i Skandinavien att det är olidligt hett, så det räcker att värmen stiger någon tiondel för att många människor ska må riktigt dåligt.

Sjukvården kan alltså behöva vara redo för oväntade värmeböljor även i Sverige. Men också infrastrukturen behöver ses om.

– Ett rikt land som Sverige kan förbereda sig. Man bör öka beredskapen i dagvattensystemen så att brunnarna kan svälja mer vatten. Och man bör anpassa nybyggnation med tanke på att havsnivån stiger, säger Pär Holmgren.

Mindre regn

I Sverige väntas sydöstra delen av landet drabbas hårdast när klimatet förändras.

– Det är redan i dag mindre nederbörd på ostkusten, jämfört med på västkusten. Det räcker att det blir lite varmare för att det ska få allvarliga konsekvenser, särskilt på Öland, Gotland och på den östra kusten.

Linda Gustavsson

TT Spektra

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.