Nyheter

Kanin – ett populärt sällskap

Nu springer kaninen snart om både hunden och katten. I alla fall i popularitet. I England beräknas kaninen vara det populäraste sällskapsdjuret 2009.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2008
Väduren har liggande öron.
Väduren har liggande öron.Foto: Lennart Nygren/Scanpix
Uppåt i popularitet. Kaniner är personligare än vad många tror.
Uppåt i popularitet. Kaniner är personligare än vad många tror.Foto: Jack Mikrut/Scanpix
Hermelin, liten med små korta öron.
Hermelin, liten med små korta öron.Foto: Anna Lefvert/Scanpix

Kaniner har länge haft låg status som sällskapsdjur. Något man köper till barnen, och struntar i när de tröttnat. Men så är det allt mer sällan.

– Kaninens popularitet och status har höjts de senaste åren. Många fler vill verkligen vårda sina kaniner idag. Förr var det mer en slit-och-slängvara, säger Gunnel Andersson, veterinär på djurkliniken Roslagstull.

– Även veterinärer kunde rynka på näsan lite förr. Kaniner har liksom inte varit högprioriterat.

Idag märks ett allt större intresse för såväl kaninavel av renrasiga kaniner och utställningar. En hobby som mest vuxna ägnar sig åt. I Sverige finns i dag drygt 60 olika kaninraser, och i England räknar man med att kaninen kommer att vara det populäraste sällskapsdjuret år 2009, då det passerat både hund och katt.

Långlivade

Och när populariteten ökar höjs också statusen, vilken för med sig bättre skötselråd, vilket i sin tur ger friskare och mer långlivade kaniner.

– Förr sa vi att en kanin hade en livslängd på sex till sju år. Idag räknar vi med att de lever i åtta till tio år, säger Gunnel Andersson.

Orsaken är bättre information om vad kaninen ska äta och hur den ska skötas.

– En kanin har till exempel ett väldigt stort rörelsebehov och mår inte bra av att alltid sitta i en bur. Men vi har flera klienter som har sina kaniner mer som katter. Då måste förstås bostaden säkras så att kaninen inte kan bita av elsladdar och annat.

Kosthållning

Ett annat område där kunskapen tidigare varit dålig gäller kaninens kost. Den ska huvudsakligen bestå av hö och bladgrönsaker. Morötter innehåller för mycket socker och ska mest ges som godis, precis som tomater, gurka och annan lättuggad föda. Även de kaninfoderblandningar med spannmål och frön innehåller för mycket fett och energi för att kaninen ska må bra av att äta för mycket av den.

– En kanin är ju inget hårt arbetande djur, inte ens om de regelbundet går på kaninhoppning. Men informationen om hur en kanin ska skötas och vad den ska äta har liksom inte varit högprioriterat och därför inte alltid nått ut så bra, säger Gunnel Andersson.

Hon tycker inte att det är märkligt att kaninens popularitet ökar.

– Kaniner kan verkligen vara otroligt trevliga och personliga.

Anna Lefvert

TT Spektra

Kaninrasernas tio i topp på svenska kaninutställningar:

1 hermelin

2 dvärgvädur

3 tan

4 rex

5 fransk vädur

6 lilla silver

7 dvärghare

8 lilla tysk vädur

9 alaska

10 lejonhuvad kanin

Kaninens fördelar

Kaninen är ett mycket bra alternativ till hund eller katt, säger Birgit Lundberg, själv uppfödare av dvärgvädurskaniner.Hon menar att kaninen är ett fullvärdigt sällskapsdjur i fråga om läraktighet och sällskap.Många känner inte till hur tama och tillgivna kaniner kan bli. De är både sociala och kan dessutom bli helt rumsrena.Det går att lära kaninen allt från att komma på inkallning till att hoppa över hinder på kommando. En del hästtjejer håller på med kaninhoppning eftersom hästsporten är så dyr.Kaninen är billig i såväl inköp som drift. Dessutom är den långt ifrån lika krävande som en hund vad gäller sällskap.Det går att lämna en kanin ensam en helg om det kniper, så länge den har mat och vatten. Det kan man aldrig göra med en hund.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.