Nyheter

En Volvo som det är full rulle på...

Att säga att Fredrik Karlanders bil åker, sladdar eller ens glider fram är fel. När han kör dansar bilen.
Nyheter • Publicerad 22 oktober 2008
Fredrik Karlander tillsammans med sin syster och kartläsare Therece Karlander och Mikael Bielinski som fungerar både som kartläsare och chefmekaniker.
Fredrik Karlander tillsammans med sin syster och kartläsare Therece Karlander och Mikael Bielinski som fungerar både som kartläsare och chefmekaniker.Foto: Tomas Karlsson
Det går fort, riktigt fort, när Fredrik Karlanders gamla 240 dansar fram längs den grusbelagda banan. Bilen är visserligen i toppskick, men helt otrimmad och det mesta är original.
Det går fort, riktigt fort, när Fredrik Karlanders gamla 240 dansar fram längs den grusbelagda banan. Bilen är visserligen i toppskick, men helt otrimmad och det mesta är original.Foto: Tomas Karlsson

Med Volvokrisen i färskt minne är det lätt att säga att det var bättre förr när man ser Fredrik Karlanders 240 från 1981 sladda fram i gruset.

Han övar inför finalen i Volvo original cup, en final han har goda möjligheter att vinna. Just nu ligger han etta i sin klass.

– Ja, men det krävs att vi vinner samtidigt som en annan förare måste få en dålig placering, säger han.

Att tävla i Volvo original cup är en blandning av folkrace och rally. Bilarna man tävlar med är Volvos modeller 240, 740, 940.

– Jag körde folkrace förr, men jag blev så trött på att man inte fick behålla bilen efteråt. Och rally tyckte jag verkade lite för dyrt, så då fick det bli det här istället.

Alla bilarna är gaturegistrerade, så det går att köra med dem både till och från tävlingarna om man nu vill det. Enda egentliga skillnaden mellan en vanlig Volvo 240 och den som Fredrik kör är att hela baksätet på hans bil tas upp av en störtbåge.

– Och så är det andra däck och stötdämpare, men annars är i stort sett det mesta original, säger Fredrik och öppnar motorhuven.

Därinne ser det ut precis som det gjorde i min farfars gamla bil, med den skillnaden att allt i Fredriks bil är i toppskick. På banan är det dock inget alls som påminner om farfars blåa 240. När bilen sladdar in i första kurvan går det fort, riktigt fort. Stenar och grus far åt alla håll och bakom bilen virvlar ett stort dammoln upp.

– Du se när vi tävlar på smala skogsvägar, säger Fredrik . Då gäller det att man kan lita på sin kartläsare.

Förutom Fredrik finns det två kartläsare i Team Karlander. Den ene är hans syster Terece Karlander och den andre är arbetskamraten Mikael Bielinski, som även fungerar som chefmekaniker.

– Det är enormt viktigt att samspelet mellan kartläsaren och föraren fungerar bra. Det handlar inte bara om att läsa noter, utan om andra saker som röstläge eller hur snabbt man talar, säger Fredrik. Fungerar inte det samspelet så smäller det direkt.

Hamnade i en vedhög

Det kan det förvisso göra ändå, och Team Karlander har varit i diket ordentligt två gånger.

– Ena gången hamnade vi i en vedhög, andra gången landade vi på taket, säger Fredrik.

Han förklarar att hans styrka som förare är att han är lugn och att han håller ett jämnt tempo. Faktum är att han inte vunnit en enda tävling under hela säsongen, men tack vare bra placeringar har han lyckats samla på sig tillräckligt med poäng för att nu kunna vara med i guldstriden.

– Det spelar ingen roll om man vinner ett lopp ifall man inte kan fullfölja nästa för att man kört av. Det som skiljer de riktigt bra förarna från resten är att de bra gör färre misstag.

Inget lämnas åt slumpen

På banan märks det att Fredrik har kontroll. Han är helt lugn och blicken är stadig när bilen dansar fram mot en skarp kurva i över 100 kilometer i timmen. Plötsligt sladdar bilen och börjar svänga åt fel håll, men Fredrik vet vad han gör, behärskat häver han sladden och på bråkdelen av en sekund är bilen ute ur kurvan och accelererar igen.

– Den största skillnaden med att köra den här bilen, jämfört med en helt vanlig Volvo 240, är att min har lite bättre väghållning, säger Fredrik.

Innan vi skiljs åt frågar jag Fredrik vad som krävs för att han ska vinna tävlingen om en vecka.

– Jag förbereder mig genom att gå igenom bilen noga, inget får lämnas åt slumpen. Sedan gäller det bara att köra fort och göra få misstag, säger han.

Fredrik Karlander

Ålder: 30 år,

Familj: Gift med Eleonor.

Bor: Hus i Kinnarumma.

Fritid: Mest bilar, samt en del styrketräning och löpning.

Aktuell: På lördag kör Fredrik finalen i Volvo original cup.

Patrik Westerlund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.