Nyheter

Baldersnäs går en ny vår till mötes

Planerna är stora för hur Baldersnäs och Dalsland ska återfå sin forna glans.
Nyheter • Publicerad 21 oktober 2010
Anders Kihlberg
Anders KihlbergFoto: Lars-Åke Green
Foto: Lars-Åke Green
Foto: Lars-Åke Green

Det Anders Kihlberg bygger upp kan närmast beskrivas som ett företagsimperium.

Den snörika vintern krävde akutinsatser på Baldersnäs direkt efter övertagandet. Underhållet hade blivit eftersatt. Huset tog in vatten. Bland det som behövde åtgärdas omedelbart var utsatta väggar och entrén, där en av pelarna var i uselt skick.

För att driva Baldersnäs som hotell- och konferensanläggning av hög klass, krävdes och krävs en hel del förändringar inomhus. Tre nya toaletter har installerats i entréplanet. Det ursprungliga golvet tas fram i rum efter rum, foajéns väggmålningar förbättras. I den stora matsalen en trappa upp håller den snart 100 år gamla dekorationsmålningen i jugendstil på att släppa från underlaget.

– Jag tror att man kan få den att fästa igen, säger Samir Saba.

Slitna tapeter ska bort och den hotell- och konferensinredning som kom till på 1980- och 1990-talet ska bytas mot Signeramöbler. Ett antal armaturer finns kvar sedan huset uppfördes, liksom fotografier. De senare avslöjar att det ursprungligen fanns fåtöljer som påminner om Signeras.

Tio rum på Baldersnäs är idag hotellrum.

– Det är för lite för att fungera ihop med restaurangen, säger Anders Kihlberg.

Strax intill huvudbyggnaden bygger han två hotellflyglar med tio rum vardera. Byggnaderna är lågenergihus.

– Dalsland har allt, men inget kvalitativt boende.

Flyglarna byggs av trä med väggar som är 15 cm tjockare än standard. Golvvärme installeras. Exteriörfärgen blir gul med vita gavlar och taken får svart glaserat tegel precis som på huvudbyggnaden.

– Varje rum får en veranda mot Laxsjön och de ska möbleras med Signeras möbler.

Någon kändiskock kommer inte att anställas, däremot räknar Anders Kihlberg med att engagera kända kockar för kortare besök.

Baldersnäs är en populär anläggning för dem som vill gifta sig, både bland svenska och norska brudpar. Ifjol arrangerades 27 bröllop och i år har det hittills varit 20.

Anläggningen ska också göras till ett turistmål för dagsbesökare. I år har ett par tusen bussresenärer gästat anläggningen. Anders Kihlberg har för avsikt att tillsammans med andra turistbolag i Dalsland bygga upp en guidepool och länka flera upplevelser till besöket. Ett besök vid akvedukten i Håverud som är Dalslands största turistattraktion, kan följas av en båtresa till Baldersnäs för mat och/eller övernattning.

– Genom att vi har både Baldersnäs och hotellet i Håverud kan vi ta emot en hel buss för övernattning.

Också i Håverud planeras stora förändringar, sex hotellrum har byggts om där. Ett spa har inretts och till sommaren ska hotellets trädgård mot vattnet planeras om. Anders Kihlberg och hans bank har investerat massor i olika projekt som ska leda till sysselsättning.

– Jag vill betala tillbaka något till Dalsland, säger han. Dalsland har det tufft och har haft det tufft. Det är få som investerar här. När jag började var mitt första mål att på fem år har 50 anställda. Nu har jag 40 anställda vintertid och 70 sommartid.

Alla verksamma inom besöksnäringen försöker förlänga säsongen från sommarens tre månader till betydligt fler. Baldersnäs har byggnader som kan utnyttjas för inomhusverksamheter under svalare årstider. Det stora magasinet kan användas som hantverkshus eller utställningslokal. I december planeras en julmarknad med deltagare från Steneby hantverksförening. Och redan innevarande helg finns Slottsmässor på plats.

– Helgen när vi arrangerade Hästens dag, kom det 7 000 personer dagligen under två dagar.

De tidigare arrendatorerna som köpte mark av Ingvar Oldsberg kan tänka sig att hysa utrotningshotade tamdjurarter. Barnens zoo står också på programmet.

Inger Dahlin-Ros
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.