Nyheter

Andra bullar för bakmaskinen

I 20 år har bakmaskinen stått oanvänd längst in i ett köksskåp. Nu är det andra bullar.
Nyheter • Publicerad 22 december 2009
Bakmaskin anno 1988.
Bakmaskin anno 1988.Foto: Ragnhild Haarstad / SCANPIX /

– Vi ser ett stort intresse för den nu igen, säger Sara Widman, informationsansvarig på elektronikkedjan Siba.

Att baka medan man sover och vakna på morgonen med doften av nygräddat bröd i näsborrarna – det var lätt att lockas av bakmaskinens möjligheter när den dök upp på marknaden mot slutet av 1980-talet.

Den utsågs 1988 till årets julklapp, men haussen kring bakmaskinen var kortvarig. Snart var det ingen som pratade om den längre.

Nu är maskinen tillbaka.

Siba har mer än fördubblat sin försäljning under november och december jämfört med början av hösten och hos konkurrenten Elgiganten märker man samma trend:

– Det är spännande. Från ganska blygsamma tal i våras ser vi nu stora ökningar på 40–50 procent, säger Joakim Lindberg, försäljningschef för vitvaror hos Elgiganten.

Att bakmaskinen blivit poppis igen tror han har att göra med ett ökat hälsomedvetande. Bakar man sitt eget bröd kan man använda kravmärkt och nyttigt mjöl.

Raden av matlagningsprogram i tv har troligen också betydelse.

– Hemma-fixar-trenden är väldigt stark i de svenska hushållen, säger Sara Widman.

Bakmaskin

En bakmaskin är en köksmaskin som bakar bröd.

Maskinen blandar ingredienser till en deg, knådar degen, jäser och gräddar brödet automatiskt.

Den är typiskt utrustad med en klocka eller en timer med vilken man kan ställa in när brödet ska vara färdigt, så att det går att servera nybakat och varmt till frukost.

Bakmaskinen utsågs i Sverige till årets julklapp 1988 av Handelns Utredningsinstitut. Den minskade dock snabbt i popularitet under 1990-talet, för att nu åter ha blivit populär.

Källa: Wikipedia (TT)

Niclas Sennerteg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.