Nyheter

Monza - mer än ett F 1-lopp

Monza i Italien förra helgen: regn, regn och åter regn.
Nyheter • Publicerad 22 september 2008
Ronnie Peterson hyllades 30 år efter den ödesdigra kraschen. Efter sina tre segrar på Monzabanan är han en av de största förarna genom tiderna i Italien.
Ronnie Peterson hyllades 30 år efter den ödesdigra kraschen. Efter sina tre segrar på Monzabanan är han en av de största förarna genom tiderna i Italien.Foto: 
Leif Johansson på plats på läktare 8.
Leif Johansson på plats på läktare 8.Foto: 
Det sprutade vatten om bilen när Sebastien Bourdais, Scuderia Toro Rosso, går in i en av Monzabanans kurvor.
Det sprutade vatten om bilen när Sebastien Bourdais, Scuderia Toro Rosso, går in i en av Monzabanans kurvor.Foto: Leif Johansson

Trots det vill inte Leif johansson från Örby, den förste vinnaren av BT:s tävling Årets läsarbild, ha resan ogjord.

– Jag fick med mig bilder hem på Sebastian Vettel, den yngste segraren i ett formel 1-lopp någonsin, säger han. Svåra förhållanden gör att nya förmågor i lite sämre stall kan hävda sig mot de mer etablerade..

Redan när Leif Johansson fick reda på att han vunnit Årets läsarbild berättade han att vinstpengarna skulle användas till en resa till årets tävlingar på Monza, där Ronnie Peterson var inblandad i en ödestiger krasch för 30 år sedan.

Resan bokade Leif och hans kompis Hans redan i januari månad. Så det har varit en lång väntan?

– Förra torsdagen flög vi från Landvetter via Amsterdam till Milano, där hotellrum var bokade.

Fredag och lördag blev det tåg till Monza, buss från stationen till banan och sedan tre kilometers promenad till läktaren. De var tillbaka på hotellet först vid 19.30-tiden.

Tävlingsdagen, förra söndagen, stod väckarklockorna på 05.30. Eftersom det inte fan-ns någon buss som passade fick Leif och Hans ta taxi till Monza.

I måndags flög de hem igen.

– Mitt liv kretsar ganska mycket kring motorsport och fotografering, berättar Leif.

På 70-talet såg han samtliga formel 1-tävlingarna på Anderstorp, sex stycken.

1984 var han på plats i Monaco när en viss Ayrton Senna fick sitt genombrott. Han slutade tvåa efter Alain Prost.

Den gången flaggades loppet av på grund av regn (eller möjligtvis för att Prost ledde).

Leif Johansson har tidigare lånat ut bilder till Ronnie Peterson-museet i Örebro. För närvarande har han tre tavlor utlånade till Scandinavian Raceway Nostalgia, motiv från John Player Special Team Lotus med Ronnie Peterson.

Lars-Gunnar Stohm

lars-gunnar.stohm@bt.se

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.