Annons
Nyheter

Björklund bör tacka ja till en kopp kaffe

Många överord flyger runt under en valrörelse, från politikernas munnar – men även från sådana som oss, ledarskribenters pennor.
Nyheter • Publicerad 6 september 2014
Foto: Lars Näslund

Även om det stundtals kan låta så väntar sannolikt inte någon dramatisk samhällsförändring efter 14 september, oavsett hur det går.

Men med detta sagt har jag ändå börjat oroa mig för att det bland de rödgröna partierna, som ju onekligen är nära ett maktövertagande i Rosenbad, finns en djup okunskap om vad som betalar den omhuldade välfärden.

Annons

Många socialdemokrater, och, förstås, vänsterpartister, för att inte tala om Gudrun Schymans anhängare, förefaller blinda för de allra enklaste ekonomiska sambanden; det är enbart genom tillväxt i det privata näringslivet som skattepengar kommer in för att finansiera alla de jobb som de rödgröna vill ”skapa” inom offentlig sektor.

Bara ett exempel bland otaliga: socialdemokraternas riksdagsledamot Phia Andersson i Mark gjorde under Radio Sjuhärads debatt under torsdagen en poäng av att alla de tiotusentals som partiet vill ge någon form av ”traineejobb” inom äldreomsorgen och skolan – helt bekostade av staten – ju också då kan betala skatt och konsumera, och därmed bidra till tillväxten.

Samma sorts resonemang drev länder som Sovjetunionen och Östtyskland mot katastrofen.

Nej, jag jämför vare sig Phia Andersson eller Stefan Löfven med planekonomer. Men argumenten i debatten förblindar väljare som behöver höra de bistra sanningarna: det finns inga genvägar till att betala den välfärd de rödgröna talar om.

Folkpartiledaren, utbildningsministern och vice statsministern Jan Björklund är uppvuxen i Skene, inte långt från nämnda Phia Anderssons nuvarande hem.

Men att lyssna till de båda kan ändå upplevas som att besöka två olika världar. Under fredagsmorgonen pratade Björklund inför ett stort gäng företagare hos Västsvenska Handelskammaren.

Temat var hur Sverige kan bygga ett fortsatt framgångsrikt näringsliv och han gick igenom vad han som såg som fem myter om Sverige. En av bilderna var rätt talande för Sveriges utmaningar. FP-ledaren berättade om intrycken från ett besök på Internationella skolan i Shanghai.

”De berättade där att när de har föräldramöte brukar det inte dröja länge förrän en förälder från västeuropa ber skolan att ge barnen färre läxor, men sen reser en koreansk förälder och uppmanar skolan till att ge barnen f l e r.”

Den typen av sanningar, som att vi måste sluta ta vår välfärd för given, hör vi alldeles för sällan. Vi v i l l inte höra den.

Här och var talas det om att Björklund skulle vara trött, att han sannolikt lägger av efter en valförlust. Motståndarna har effektivt, och mot bättre förstånd, försökt göra honom ansvarig för svenska skolans hälsotillstånd.

Annons

Men Björklund lever och vill mer, det var känslan efter företagarmötet under fredagsmorgonen där han fick chansen att utveckla sina framtidstankar. Fredrik Reinfeldt och Nya Moderaterna var avgörande för bildandet av Alliansen och möjligheten att bryta Socialdemokraternas maktfullkomlighet. Men i dag står Björklund för utvecklandet av politiken på flera viktiga områden. Han och FP duckar inte för att vara drivande av långt mycket mer än skolan; säkerhetspolitiken, energipolitiken, jämställdhetspolitiken. De vågar säga det självklara, att värnskatten är skadlig för Sverige och välfärden.

Jan Björklunds raka, av motståndarna ofta hånade, språkbruk, stilen att inte hymla, behövs i en ofta räddhågsen svensk politik. Om Alliansen förlorar valet och Stefan Löfven står där och sliter sitt hår, kanske inte bara med miljö- och vänsterpartister utan även Gudrun Schyman att tvingas luta sig mot är det begripligt om han ber om att få dricka en kopp kaffe med Björklund.

Ta den koppen och lyssna i så fall, Björklund.

... har vi undrat om vice statsministern är överens med chefen, Reinfeldt, när han slår fast att ”Stockholm må vara huvudstad, men Göteborg är Sveriges huvudstad för innovationer, handel och industri”.

... har Jan Björklund försökt hjälpa partivännen Helene Odenjung och Alliansen att inpränta hos väljarna i Göteborg hur Socialdemokraterna misskött rikets andra stad, inte minst med skolan. Torgtal på Kungsportsplatsen i går. Men Odenjung, Jonas Ransgård (M) och de andra i Alliansen verkar inte riktigt nå ut med budskapet. Kvardröjande Göran Johansson-nostalgi?

... har vi undrat hur Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Borås väljer att tolka att antalet elever i staden som väljer friskolor ökar kraftigt i höst. Bör väljarna ta Vänsterpartiets hårda linje om att stänga friskolor som ägs av bolag som går med vinst på allvar eller inte?

Lars Näslund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons