Nyheter

Varken galet eller vemodigt

”En av Sveriges galnaste grupper hyllar en av de mest folkkära i en föreställning där vi får höra både storyn och musiken från bandet som hade 40 låtar på Svensktoppen. En föreställning som både är galen, rolig och ibland lite vemodig.”
Nyheter • Publicerad 22 september 2012

Så säljs föreställningen Raringar & Tiggare där Östen med resten tolkar Hootenanny Singers. Men det är varken galet, vemodigt eller speciellt roligt. Förutsatt att man inte med galet menar gula skjortor med stora kragsnibbar och vemodigt när man vågar köra en låt rätt igenom utan att skämta i början, mitten eller slutet. Däremot tycks Östen med resten leverera precis det som publiken vill ha; hyggliga covers av Hooteanny Singers covers samt skämt om att det är lättare att uttala Zizi Jeanmaire från sången Where do you go to my lovely, när man är på fyllan.

Mitt problem med Östen med resten är att de snarare säger att de är galna och gör allt med ett stort hjärta, istället för att vara och göra det. Det ”galna” är inrepeterat. Hjärtat finns nog men försvinner lätt till förmån för tjofadderittanskämt och klacksparkar. Dessutom brister sånginsatser och förmågan att komma ihåg texterna emellanåt allt för mycket. Och det är inte ursäktat av att de kommer från turnéstart dagen innan i Hootenanny Singers hemstad Västervik med självaste Björn Ulveus på plats. Allra värst låter det i Hootenanny Singers kanske kändaste tolkning; Omkring tiggarn från Luossa. Tråkigt på en låt som kunde skapat lite vemod. Hoppas Ulveus slapp den fadäsen.

Med det sagt har föreställningen sina poänger och ljusa stunder. När Östen med resten vågar attackera med sin akustiska sättning svänger det stundtals riktigt bra. De hade gärna fått ta i lite mer med de stålsträngade sex- och tolvsträngade gitarrerna. Huruvida Hootenanny Singers behöver en revival vet jag inte. Men med tanke på att Sagateatern var hyggligt välbesatt och publiken, som såg ut att ha varit med när Hootenanny singers turnerade i folkparkerna, tycktes trivas, kan säkert Östen med resten fara runt ett par månader till med Fröken Fredriksson, Mårten gås och Herrarna i hagen.

Anders Nygren

Artist: ÖSTEN MED RESTEN

Plats: Sagateatern

Publik: 180-200

Bäst: Jocke Blomgrens gitarr (främst i Jimi Hendrix Little Wing)

Sämst: Falsk- och felsjungande i Omkring tiggarn från Luossa

Låtlista :

Solsken till mig

Marianne

Björkens visa

Saknar du något min kära

I lunden gröna

Omkring Tiggarn från Luossa

Mårten gås

Jag väntar vid min mila

Fritjof Anderssons polka

Herrarna i hagen

Frk Fredriksson

Gabrielle

Raring

Så länge du älskar är du ung

Delsbo Motown

Vid en biväg till byväg

Början till slutet

Sköna Helene

Potpurri av svenska visklassiker

Adjö farväl

Lena Kvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.