Annons
Nyheter

Tyst album drog in jättesumma

Bandet Vulfpeck skapade rubriker när de laddade upp ett album av tystnad på Spotify.
Nyheter • Publicerad 25 juli 2014
Foto: 

Tanken var att fans skulle streama det fem minuter långa albumet "Sleepify" medan de sov, och på så sätt tjäna snabba pengar till bandet.

Tilltaget gillades inte av musiktjänsten, som betalar en mikrosumma för varje spelad låt. Två månader senare plockades "Sleepify" bort från Spotify. Men det räckte gott för amerikanska Vulfpeck, visar det sig nu.

Annons

Bandet hann nämligen tjäna ihop öronbedövande 134 623 kronor på sin tysta kupp, enligt ett royaltyutdrag som Billboard fått tag på. Vulfpeck planerar nu en gratis USA–turné för sina fans, med hjälp av det digitala bytet.

Spotify själva kommenterade händelsen i mars, och tyckte att det tysta tilltaget framför allt "hämtade väl mycket inspiration från John Cages produktioner". Den amerikanske kompositören framförde nämligen verket "3.44" redan 1952, även det helt bestående av tystnad.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons