Nyheter

TV4 tar farväl av succén Idol

Efter åtta "Idol"–vinnare, utsålda arenaturnér och röstningsrekord säger TV 4 farväl till Sveriges största talangjakt. Nästa år kommer "X–factor".
Nyheter • Publicerad 8 december 2011
Robin Stjernberg under årets Idol.
Robin Stjernberg under årets Idol.Foto: Drago Prvulovic/Scanpix

Talangjakten "Idol" har sedan starten 2004 fostrat svenska artister som Agnes, Darin, Måns Zelmerlöw och Danny Saucedo. Men efter fredagens final i Globen är "Idol" över. TV 4 har beslutat att pausa programmet och nästa höst i stället satsa på det brittiska tv–formatet "X–factor".

Enligt Fredrik Arefalk, programchef på TV 4, har kanalen haft rättigheterna under flera år.

– Eftersom "Idol" är ett otroligt populärt program hos våra tittare så har vi marinerat beslutet länge. Samtidigt känner vi att det är rätt timing att lyfta fram en ny talangjakt, säger han.

Samtidigt utesluter inte TV 4 att "Idol" kan återuppstå senare, men när är oklart. Kanalen sitter alltså med tre talangjakter i sina händer. "Idol" som har final på fredag, "The voice" med premiär i januari och höstens planerade "X–factor".

– Vi tycker att vart och ett av programmen är unikt. "Idol" och "The voice" är verkligen väsensskilda talangjakter. "Idol" och "X–factor" är mer besläktade men har olika talangbaser, säger Fredrik Arefalk.

"X–factor" är både en tävling mellan oprövade talanger och jurymedlemmarna. Juryn bedömer talangerna men coachar också var sin grupp. De sökande delas in kategorier: unga killar, unga tjejer, äldre talanger och grupper. Programmet är en succé i Storbritannien och har precis haft premiär i USA.

"Inflytelserikt program"

17–åriga Harry Styles är medlem i pojkbandet One Direction som skapades i den brittiska förlagan.

– Det är en enorm plattform för amatörer där man kan försöka etablera sig, säger han.

Bandet har precis släppt sitt första album och deras video till "What make you beautiful" har setts 29 miljoner gånger på Youtube.

– Det är ett stort och väldigt inflytelserikt tv–program. När deltagare sjunger gamla låtar i programmet åker de omedelbart upp på topplistorna igen. Det bevisar vilken makt programmet har, säger han till TT Spektra.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.