Annons
Nyheter

Rekordhöga utbetalningar från Stim

Det går uppåt för svenska musikskapare. Stim fördelar ersättningar till upphovsmän och musikförlag och under 2012 ökade organisationen sina utbetalningar med 10 procent.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2013
Karin Jihde.
Karin Jihde.Foto: Karin Röse

Den främsta orsaken till uppgången i utbetalningar är den starka tillväxten för nätbaserad musik. Framför allt är det Spotify och andra streaming-tjänster som ökar. Utbetalningarna till streamad musik ökade med hela 43 procent.

Totalt betalades nära 1,3 miljarder kronor ut till rättighetshavare.

Annons

– Förutom att vi har betalat ut mer Stim-pengar än någonsin tidigare har även antalet nyanslutna ökat markant under de senaste åren. Antalet musikaliska verk som vi betalat ut pengar för är nu fler än någonsin, säger Karin Jihde, kommunikationschef på Stim, i ett pressmeddelande.

Medan den nätbaserade musiken växer minskar skivförsäljningen fortfarande, men i lägre takt än tidigare. Under 2012 var upphovsmännens intäkter från skivförsäljning ungefär lika stora som intäkterna från musik som distribueras via nätet.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons