Annons
Nyheter

Recension: Strandberg skvallrar om kulturelitens innersta krets

Evabritt Strandberg har många spännande historier på lager från kulturelitens inre krets. Men hon börjar pliktskyldigt med att dra hela sin familjehistoria.
Nyheter • Publicerad 2 juli 2014
Foto: Mattias Ahlm

Mammans skilsmässa från pappan, vårdnadsbråken, löftet till sig själv att aldrig utsätta sina egna ungar från samma sak. Och där ibland allt musiken. Alla i familjen var musikaliska. Evabritt Strandberg sjöng och spelade piano med sin mamma när hon kom hem utmattad efter jobbet.

Familjeberättelsen är inte särskilt gripande, men den ramar in att det här är en person med taskiga förutsättningar, som ändå lyckas.

Annons

Det är spännande att höra om mötet med Ingmar Bergman efter tre år på Dramatens elevskola. Sanningens ögonblick var inne. Vilka skulle få anställning på Dramaten och vilka skulle få gå? Evabritt hade problem med tiderna, och det tyckte Bergman inte om.

Men anställning fick hon ändå. Med motiveringen "Du är begåvad, din djävul".

Även när hon berättar om inspelningen av Bo Widerbergs Kärlek 65 kommer vi nära personen bakom den stora skådespelerskan. De känsliga kärleksscenerna som borrade sig in under huden så mycket att kameramannen slutade filma och lämnade rummet.

Kärlekarna kommer och går i Strandbergs liv. De förbli alltid vänner och tycks ha en oproblematisk relation även efter att kärleken har tagit slut.

Och så kommer döden. Modern går bort bara 57 år gammal, kollapsar efter att ha sett dottern i en föreställning av Cabaret på Riksteatern. Det lämnar sina spår.

Evabritt Strandberg reser sig, tar för sig av livet, ändå. Lotsar in oss i huvudet på en skådespelare som vågar ta risker både i relationer och sitt yrkesliv. Då med föreställningen Jacques Brel is Alive and Well and Living in Paris, helt nytt material för den svenska publiken på den tiden.

När ljusen slocknade efter första föreställningen var det dödstyst. Tankarna rusade. Och så några sekunder senare: stående ovationer och 23 minuters applåder. Sådant som bara händer en gång i livet. Om man bara vågar.

Dagens sommarpratare:

Gör: Skådespelerska, sångerska, artist

Ålder: 71 år

Låtval: Autumn leaves av Eva Cassidy, Mack the knife av Frank Sinatra, Cornelis Vreeswijk - Somliga går med trasiga skor.

Stämning: Nostalgisk.

Sista mening: Ha nu en bra sommar och ta hand om varann. Är ni klara killar? Ett, två, tre.

Vedrana Sivac
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons