Annons
Nyheter

Recension: Spirit på Göteborgsoperan: "...de är stort större än så"

– Noetic badar i ett jämnt grått ljus utan skuggor. De klassiskt uppklädda dansarna rör sig som vågor i ett flöde utan punkt och komma. Någon gång en man i hennes kläder och hon i hans. Slips och väst. Pumps, bar fot och svart strumpläst.
Nyheter • Publicerad 9 mars 2014

Szymon Brzóskas känslosamt svulstiga filmmusik sveper dansarna genom varandra med långa armar och piruetter som skruvar dem in och ur de formationer som uppstår.

För den belgiske koreografen Cherkaoui är dansen en social konstart som avslöjar hur vi ger varandra plats och delar ett anvisat utrymme. Ibland i konflikt med våra polära behov av struktur och frihet. I sitt samarbete med skulptören Gormley, deras fjärde, ställer dennes objekt konkreta frågor om kroppens plats i tid och rum, genom sin blotta närvaro.

Annons

Med de tänjbara stavarna ritar dansarna in människan i det evigas geometri. Anderséns rymliga röst och Yoshiis trummor ger fäste medan det oavbrutna konstanta rörelseflödet på scenen försätter mig i hypnotisk slummer.

I den japanske multikonstnären Teshigawaras dunkelt sakrala verk Metamorphosis är människan bunden till sin kropp via smärta. Förvandlingens plåga förvrider rörelsen i hennes kamp mot stillaståendet (döden). Den oseende kören framsjunger obevekligt hennes öde.

Långsamheten, blekheten och kroppens begränsning sneglar åt butohn. Och liksom den zendiciplin som slår med käppen över axeln på den som lämnat försjunkenhetens vakenhet, leker Teshigawara med plötslighetens effekt via ljudet.

För att vi själva ska upptäcka medvetandets vandring och känslan i en rörelse?

Kompaniets konstnärlige ledare Adolphe Binders hand anas i kvällens verk som liksom i höstas placerar objekt i rummet för dansarna att interagera med. Sett ur hennes egen mind & spirit (spelårets tema) är valet av koreografer självklart.

De är heta. Och som hon sökare, lutande sig in i transcendensens sfär.

Och dansarna, de samspelar ödmjukt med konstnärernas vision. Men de är stort större än så.

Mika Becker

Scen : Göteborgsoperan

Koreografi : Noetic Sidi Larbi Cherkaoui, Metamorphosis Saburo Teshigawara

Medverkande : Göteborgsoperans Danskompani, orkester och kör, Miriam Andersén, Shogo Yoshii

Spelas tom 12 april

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons