Annons
Nyheter

Recension: Söderlind håller inte för 90 minuter

Therese Söderlind är en av de mest prisade nya svenska författarna de senaste åren.
Nyheter • Publicerad 14 juli 2014
Foto: 

Hennes debut Norrlands svårmod var en mörk och gripande bladvändare. Andra boken Vägen till Bålberget fick lovord av både läsare och recensenter och låg länge på DN:s kritikerlista. (Jag var säker på att den skulle bli Augustnominerad, men där hade jag fel.)

Hon inleder starkt men det är som med Brasiliens VM-lag: hon håller inte i 90 minuter. Delvis är det inte hennes eget fel. Om Therese Söderlind hade varit först ut bland sommarens pratare hade jag säkert inte tröttnat lika snabbt.

Annons

Men halva sommaren har ju nästan gått och ärligt talat liknar väldigt många sommarpratare varandra. Programmen innehåller lite uppväxtminnen, hembygdsromantik, lite mörk familjehistoria, någon jobbanekdot och ofta en utflykt utanför familjekretsen, till någon som har det svårt. I Söderlinds fall är det tiggarkvinnan utanför hennes lokala mataffär.

Därför känns Therese Söderlinds sommarprat lite allmänt. Det sticker inte ut.

Klart att det är kul för hennes barn och man att få kärleksförklaringar i radio, men för alla andra lyssnare är det ungefär lika intressant som när barnen hälsade till sina kompisar i Upp till tretton.

En del förtjänster har förstås programmet.

Radiopratande handlar en hel del om röst och där har Therese Söderlind ett starkt kort att komma med, en vacker röst som talar skön norrländska.

Det hon berättar om häxprocesserna hon beskriver i Vägen till Bålberget berör också. Men bäst är det nog att läsa boken istället.

Dagens Sommarpratare:

Namn: Therese Söderlind

Gör: Författare

Ålder: 49 år

Typiska låtval: Evert Ljusberg, Mahalia Jackson, Ola Magnell.

I morgon pratar: Marianne Bernadotte

Lyssna: www.sverigesradio.se/sommar

Lena Kvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons