Annons
Nyheter

Recension: Navid Modiri brinner verkligen

Han brinner verkligen, Navid Modiri. 90 minuters sommarprat nästan flyger iväg när han tar oss med på sin resa.
Nyheter • Publicerad 17 juli 2014
Foto: 

Och han vet exakt vad han ska säga.

För det märks att programledaren, musikern och föreläsaren är van vid att berätta om sig själv. Med bakgrund inom poetry slam-rörelsen tar han med sig den studsande retoriken, som ibland blir överdrivet forcerad och amatörteatermässig – men det är bara att gilla läget. I övrigt är de olika berättelserna lika välproducerade som de hiphop-låtar han väljer som soundtrack.

Annons

Vi får följa med genom den Iranfödde Navids liv, där det ”mellanförskap” han upplevde under uppväxten i Sverige är programmets tydliga tema. Att inte höra hemma någonstans – varken i sitt nya eller sitt gamla hemland. Resan blir till en ständig flykt, eller snarare jakt jorden runt efter en identitet med den drivne, kreativt rastlösa själen. Programmet blir därefter, ibland går det lite snabbt och som lyssnare längtar man efter den där riktiga pausen som ger lite tid för reflektion.

Vissa passager känns lite väl rutinmässiga. Idén om att ”hela världen är påhittad” känns det som om han har föreläst om så många gånger att han inte riktigt smakar på betydelsen längre – vilket gör den mindre drabbande för lyssnaren.

Men för det mesta är det är bra, och framförallt vettigt. Den omskrivna golfrundan med Jimmie Åkesson blir mot slutet programmets självklara höjdpunkt. Det känns nytt, oberättat och nära.

Navid Modiri en inspiratör som behövs, en som bara gör när alla andra tvekar. Hans sommarprat blir en uppmaning till att våga påverka. En lektion om att ingen, eller alla, är en främling. Och en berättelse om en man som inte längre behöver leva med en färdigpackad väska.

Dagens sommarpratare

Namn: Navid Modiri

Gör: Kommunikatör, artist, programledare

Ålder: 31 år

Typiska låtval: Runaway (Kanye West), Knäpper mina fingrar (Linda Pira), Can’t hold us down (Macklemore & Ryan Lewis).

Stämning: Pedagogiskt och engagerat

Sista mening: Jag kan titta ut från den här balkongen och känna att ni är där ute. Jag känner mig oensam.

Christian Naumanen
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons