Nyheter

Ogenerad inriktning på bästsäljare

På första omslaget till den nya tidskriften Books and dreams ler tre kändisar mot oss, Andreas Lundstedt, Camilla Henemark och Tommy Körberg.
Nyheter • Publicerad 22 september 2012
Foto: 

Ingen är författare, men alla ger ut självbiografier i höst, skrivna tillsammans med professionella skribenter (varav en är Books and dreams egen chefredaktör). Det säger en del om inriktningen på Books and dreams. Den handlar om böcker, javisst, men allra mest om kända människors böcker. Harlan Coben är "thrillerkungen" som chefredaktören Carina Nunstedt fått "möta i verkligheten". Ett reportage handlar om svenska kändis ars träningsböcker. Kort sagt - det handlar mer om böcker än om litteratur. Det är helt okej. För de allra flesta handlar läsande mer om böcker än om litteratur. Och jag kan gilla när man är startstruck och inte skäms över det. Men... det här att det bara ska vara gött att läsa. Avkoppling i vardagen. När man bara skriver om feelgood och deckare, kokböcker och Thailandstips. Blir det inte lite... torftigt? Läsaren av Books and dreams kan mysa i fåtöljen, få boktips inför hösten, läsa en novell av Jens Lapidus eller en väldigt lång krönika av Michael Nyqvist. Han följer med från Carina Nunstedts tidigare tidning Yourlife. Hon har också startat Mama, Family living, Passion for business och verkar ha en förkärlek för engelska titlar.

Men vad skiljer Books and dreams från Vi läser? På ytan inte så mycket. Båda blandar boktips och plocksidor med reportage och författarintervjuer. Även Vi läser betonar det mysiga med läsning men kan lyfter också fram poeter, situationen för författare i länder utan fungerande yttrandefrihet, bibliotek. Även om Vi läser är en brett upplagd och lättilllgänglig tidning så har man inte den oförblommerade bästsäljarinriktning som präglar Books and dreams. Vi läser - Books and dreams: 2-1.

Camilla Carnmo

Tidskrift: BOOKS AND DREAMS

Nr 1 / 2012

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.