Annons
Nyheter

Obekväma åsikters nödvändighet

För att nu börja med det mindre tilltalande: Anna von Bayern har svårt att frigöra sig från innantilläsningens stelbenta promenad genom texten.
Nyheter • Publicerad 28 juli 2014
Foto: Mattias Ahlm

Effekten blir tröttande såvida inte innehållet besegrar en något torr framtoning. Lyckligtvis är sistnämnda fallet.

För hennes sommarprat bjuder på väsentligheter, hennes kritik är vass, hennes åsikter väjer inte för obekväma sanningar.

Annons

Så framhäver hon demokratin, dennas brister till trots, som en utmärkt metod för att avslöja inslagen av idioti i samhällsdebatten. Som detta att de rika bara blir rikare utan att det nämns att dessa förment tärande även berikar landet på olika sätt.

Genomgående synliggörs hennes analytiska skärpa när hon exempelvis anställer jämförelser mellan 1914 och 2014. Likt och olikt accentueras där den sympatiska skillnaden utfaller till att vår tid trots allt är mindre våldsbenägen än för hundra år sedan.

Mycket av det som hör Europas 1900-talshistoria till får utrymme i hennes program. Med kritisk hållning pekar hon på sådant som kan sägas vara av stor betydelse men som ofta förbises. Tyskarnas ständigt pågående självuppgörelse med sin ”nationalskam” är av den arten, en process som kanske förklarar att Tyskland är en av få europeiska stater som är befriad från högerextrema krafter i sitt parlament.

Sålunda – hennes syn på vikten av historiekunskaper, övertygelsen om det förflutnas närvaro i nuet eller tron på motsatsernas fria spel för en fruktbar utveckling, allt detta bidrar till ett program med verklig tyngd.

Bo W Jonsson

Namn : Anna av Bayern

Ålder : 36

Gör : Journalist, författare, prinsessa

Stämning : Sval, analytisk, intellektuell

Typiska musikval : Föredömlig variation – Wagner, Laleh, Max Rabe, Bach?

Sista mening : ”Det ligger lycka i längtan själv.”

Niclas Liljenby
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons