GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nytt Liv på Borås stadsteater

Borås Stadsteater dramatiserar Liv Strömquists nya bok Kunskapens frukt.
– Serieformatet och scenkonsten gifter sig lätt med varandra, säger teaterns konstnärlige ledare Johan Hulth.
Nyheter • Publicerad 4 november 2014
Liv Strömquist i Dramatens uppsättning Liv Strömqvist tänker på dig, 2014.
Liv Strömquist i Dramatens uppsättning Liv Strömqvist tänker på dig, 2014.
Foto: Sören Vilks

Liv Strömquist slog igenom med med buller och bång med Hundra procent fett (2006) och följde upp denna med med Drift och Einsteins fru.

I dag är hon en av landets mest etablerade serietecknare som kallats både skarp satiriker och feminist – hennes Liv Strömquist-kalender för 2010 hette Månadens manshora, där varje månad är illustrerad med en serie om en känd man som utmärkt sig för lösaktighet.

Hennes serieböcker har också blivit dramatiserade, både på Malmö stadsteater och Dramaten.

Recensionerna har varit översvallande: ”Uppsättningen är hejdlöst rolig och ångar av ironisk vrede” skrev Aftonbladet om Prins Charles känsla och ”...kan det ses som en lustfyllt gestaltad, tvärvetenskaplig föreläsning i sociologi, psykologi och kulturhistoria, med fokus på begreppet kärlek...Fungerar då överföringen från serierutorna till scenen? Ja, det är naturligtvis tacksamt, intelligent stoff” skrev Svenska Dagbladet.

Nu gör Borås Stadsteater en egen uruppsättning av spritt nya boken Livets frukt.

– Vi har inte skrivit kontrakt än, men vi har fått löfte av Liv att vi får dramatisera hennes bok, säger en glad Johan Hulth.

Vems idé var det?

– Den kom inifrån, från en av skådespelarna. Och vi låg på snabbt, vi kom överens med Liv dagen innan hennes bok ens blivit recenserad.

När ska pjäsen vara klar?

– Hösten 2015. Hur stor den blir, Stora eller Lilla scenen? Det vet vi inte än.

Det är heller inte klart vem som ska göra dramatiseringen.

– Å, det lägger vi ut internt, det kanske ingår i ett regiuppdrag. Formen på boken gör att det är ganska enkelt, dialogen finns där redan, och scenerna. Liv är så slagfärdig! Och när det gäller dramatisering är ingen smartare än författaren.

Liv Strömquist själv vill inte säga mer om projektet i Borås förrän kontraktet är klart.

Stadsteatern i Borås kanske ändå kan se det som en prognos för publikintresset att hennes nya bok redan tagit sig upp på boktoppen. Hon är tvåa på fackbokslistan – smått otroligt för en seriebok.

Tips: vill man höra henne gör hon podcasten En varg söker sin pod tillsammans med Caroline Ringskog Ferrada -Noli.

Liv Strömquist

Född: 1978, Lund

Bakgrund: Statsvetare

Yrke: Serieskapare, programledare i radio

Tidigare verk: Einsteins fru, Prins Charles känsla, Ja till Liv

Utmärkelser: Axel Liffner-stipendiet, Gustaf Fröding-stipendiet ( som första tecknare någonsin) , ABF:s litteraturpris, EWK-priset, Expressens satirpris Ankan.

Tidigare pjäser: Prins Charles känsla (Malmö Stadsteater 2011), Liv Strömqvist tänker på dig (Dramaten 2014)

Kuriosa: Vegetarian sedan barndomen. Arbetar för Kulturrådet. Har varit fredsobservatör i Mexiko.

Inger Melin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.