Annons
Nyheter

Nya former för boken

Nya tider och nya möjligheter. Den tekniska utvecklingen märks även på bokmässan. Nu går det att konsumera litteratur i mobilen eller mp3- spelaren.
Nyheter • Publicerad 24 september 2011
Foto: STEFAN GUSTAVSSON / SvD / SCANPIX

På bokmässan dominerar fortfarande den klassiska pappersboken i de flesta montrar. Men alternativ går att hitta. En gammal variant är ljudboken som de senaste åren vunnit ny mark. Förlaget Storyside säljer ljudböcker.

– Det finns ett växande intresse. Ljudboken är ett sätt att njuta av historien, att få den berättad för sig och samtidigt kunna ta del av den i trädgården eller på promenaden, säger Gabriella Blümel hos Storyside.

Annons

Hon berättar att deras största målgrupp är mellan 35 till 70 år, men att de fångar upp allt fler yngre via nätet.

– Våra böcker går också att ladda ner som mp3-filer, i stället för att köpa boken på CD-skivor. Det är enkelt och snabbt. Vi gör också ett test där en bok går att ladda ner som både e-bok och ljudbok i samma fil. Så kan man själv välja om man vill läsa eller lyssna. Vi får se hur det går.

E-bokens intåg märks också av. Hos Bokia säljs det e-kort för nedladdning av böcker och Bonniers har startat ett nytt förlag som heter Mix. De börjar i dagarna sälja noveller och avsnittsromaner för målgruppen 17 till 27 år, som bara går att läsa i mobilen eller på läsplatta.

– De är anpassade efter vår målgrupp som inte läser så mycket annars. De är billiga och i ett tillgängligt format som är lätt att ladda ner. Varje novell är klassifierad efter hur lång tid det tar att läsa den, säger Catarina Berg på Mix.

I en monter står Johan Greiff, VD för företaget Elib som producerar och distribuerar digitala böcker. För två år sedan var de det enda som presenterade e-alternativ på mässan.

– Men i år är det fler förlag som säljer digitala böcker här. Intresset ökar hela tiden, men sett till den absoluta försäljningen så är det inte så stort än. Men det kommer bli.

Han tror inte den tekniska utvecklingen kommer slå ut den klassiska pappersboken.

– E-boken ska ses som ett komplement, 99 procent är fortfarande vanliga böcker. Det är svårt att sia om vad som kommer bli populärt, men jag tror vi kommer se mer cross-over produkter i framtiden där man kan lägga in kartor och bilder i e-boken.

– Många ser nog utvecklingen som lite läskig, men det finns stora möjligheter. Litteraturformer som följetonger och noveller kan få en ny renässans. I Japan är det stort med sms-noveller. Jag tror allt fler kommer läsa mer.

Cecilia Karlsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons