Annons
Nyheter

Lyfter lika elegant som en höna flyger

Det är andra gången som en av Finlands kändaste svenskspråkiga författare, Kjell Westö, sommarpratar.
Nyheter • Publicerad 9 juli 2014
Foto: Mattias Ahlm

Första gången var år 2001 och då ägnade han sig mycket åt Finlands historia.

Den här gången, 13 år senare, uppehöll han sig med egna ord kring "till synes obetydliga stunder som jag minns och som måste ha format mig". Helt enligt Marcel Prousts devis att varje ögonblick kan vara en möjlig början på en roman. I denna anda serverar West anekdoter och episoder ur sitt liv – till exempel uppväxten i en förort i Helsingfors och hur han genom att vara arrogant och obstinat höll på att misslyckas i skolan men räddades av en omtänksam lärare.

Annons

Vidare berättar han hur han mötte Bono och The Edge i en sunkig husvagn på en finsk musikfestival innan de blivit berömda och hur han lade blommor på Göran Tunströms grav i Sunne och mötte nejdens raggare.

Han reflekterar också lite kring hur han trots att han som författare blivit en privilegierad person, men ändå är osäker på vem han är och vad han egentligen står för. Vidare avslöjar han hur han blev utsatt för ett oprovocerat överfall på öppen gata i Helsingborg, som han idag ångrar att han valde att tysta ned. Han vill inte spä på den ensidiga bilden av Finland som finns i Sverige men lever ändå med misstanken att han kan ha blivit utsatt för ett högerextremt hatbrott - eftersom han är svensktalande i Finland och håller hög profil.

Det mesta som Kjell Westö pratar om är intressant och borde därför vara fängslande, men det blir det egentligen aldrig. På sin höjd lyfter programmet lika elegant som en höna flyger.

Funderar på om detta är Kjell Westös fel? Det är inte nödvändigtvis så. Kan vara lyssnarens (läs: undertecknads) förväntan att bli mer road av radion just denna sommardag som krockar med Westös nedtonade stil. Men en sak är säker: han vågar aldrig vila särskilt länge i någon av de anekdoter eller historier han berättar utan skyndar raskt vidare till nästa, som om han vill få med så mycket som möjligt. Det känns lite räddhågat och gör det svårt att följa med.

Kjell Westö

Ålder : 52 år

Gör : Författare

Stämning : Lågmäld

Sista mening : "Frihet och hastighet är inte samma sak, tvärtom synes det mig att den frihet värd namnet vore en frihet av sådan art att den lämnar rum för individen att välja sin egen rytm, köra fort, tänka fort, handla fort – de saker man tvingas föra samman. Mentalt är vi därmed inne i ruffigheten och ytligheten. De alltför snabba beslutens värld kan inte gärna bli något annat än de snabba felslutens." Den som skrev så var Harry Martinsson i en text han kallade Sommarbrev som publicerades i dagens Nyheter den 6 augusti 1950.

Typiska låtval : Roll over Beethoven (ELO), Seconds (U2), Undecided (Ella Fitzgerald)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons