Annons
Nyheter

Kommentar: Andersson kliver upp bland de finaste namnen

Roy Andersson vann alltså Guldlejonet vid filmfestivalen i Venedig för sin nya film En duva satt på en gren och funderade på tillvaron. Det är inte bara fantastiskt kul, det är smått fantastiskt. Som första svenska regissör någonsin tilldelas han detta åtråvärda, prestigefulla pris. Och det är inget dåligt sällskap han hamnat i.
Nyheter • Publicerad 7 september 2014
Foto: David Azia

Tidigare pristagare inkluderar några av filmvärldens finaste namn, som Sofia Coppola, Darren Aronofsky, Ang Lee, Zhang Yimou, Robert Altman, Krzysztof Kieslowski, Louis Malle, Agnès Varda, Jean-Luc Godard, Wim Wenders. Vi pratar gräddan av kvalitetsfilmsregissörer, åtminstone delar av den.

Ingen kan nog heller påstå att priset var väntat. När filmen missade festivalen i Cannes ledde det till spekulationer om dess kvalitet. Tänk om den inte är bra? Nå, få saker täpper till sådana tvivel lika effektivt som ett Guldlejon.

Annons

Själv beundrar jag Andersson som filmskapare och han är en av mina favoriter bland våra inhemska regissörer, trots ett ganska litet antal filmer. De flesta av dessa rankar jag väldigt högt, som den fina, mångbottnade tonårsskildringen En kärlekshistoria (1970). En annan är den mästerliga Sånger från andra våningen (2000), en av de bästa svenska filmer som gjorts. En duva... är också den tredje delen i hans trilogi där Sånger... är den första och Du levande (2007) den andra.

I dessa filmer har han förädlat sin numera karaktäristiska stil. Torrt galghumoristisk med långa, tablåliknande tagningar och fantastiska bildkompositioner, som många gånger är oerhört komplexa. Andersson är ju också en kompromisslös regissör som tror stenhårt på sin vision, aldrig låter sina filmer underkasta sig kommersiella riktlinjer och sliter i många år, ofta i ekonomisk motvind, tills verken äntligen står färdiga. Finns det någon svensk regissör man unnar ett av filmvärldens finare pris, så är det Roy Andersson. Hatten av.

Mats T Olsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons