Kultur&Nöje

Klä dig rätt för krogen

Kultur&Nöje Artikeln publicerades

Skippa tofflorna och mjukisbyxorna om du ska ut på nattklubb i Borås.

När det gäller klädkoder på nattklubbar i Borås är det något som de flesta krögarna i stan är överens om.

Klädkoder på nattklubbarna är ett sätt att "hålla en viss standard".

När BT ringer runt för att ta reda på vad det är för klädkoder som gäller för att komma in på nattklubbarna i Borås påstår sig de flesta inte vara särskilt petiga - så länge man följer devisen "hel och ren".

Grand är en av Borås största nattklubbar, restaurangchef Mattias Åhman följer den.

Vad menar man med egentligen med "hel och ren"?

– Man får inte komma med kläder som är ofräscha. De ska vara rena och anpassade för att befinna sig i en offentlig miljö med andra gäster. Kläderna behöver inte vara snygga, men om personen till exempel ramlat utanför och är helt lerig, eller kommer med bar överkropp – då får man säga åt personen att gå hem och byta om. En viss standard får man ändå sätta, men vi är inte direkt petiga, säger Mattias Åhman.

Vad är det mer som går bort?

– Träningsoverall, flipflops, inga supportertröjor, inga stötande budskap. Annars är vi ganska snälla. Tidigare skulle killar helst inte ha shorts på sig. Men jag tog bort den regeln, det är helt orimligt - speciellt när sommaren kommer.

Vad är det för fel på flipflops?

– Det är något man har på stranden och i sommarstugan, inte något man har på en nattklubb. Det finns snygga sandaler man kan ha på sig. Dessutom ser vi att skadorna ökar på sommaren, folk trampar oftar på glas då.

Om man är en kille som har kjol på sig, får man komma in då?

– Ja, vi har haft transor här och svensexor där killar har haft kjol. Vi portar nästan aldrig någon - det skulle väl vara om man verkligen stack ut och inte såg ut som om skulle gå på klubb eller restaurang.

Även på Harrys i Borås är det "helt, rent och snyggt" som gäller. Det gäller allt från skor till övrig klädsel. Helhetsintrycket gäller, och det är upp till entrévärdarna att avgöra vad som är propert. Ett plagg som hamnar på den mer tveksamma skalan är linnen.

– Det gäller både för tjejer och killar. Men det beror på hur linnet ser ut och hur mycket man visar. Det finns gymlinnen där du visar halva kroppen - om man kommer in i ett sånt linne och visar halva bringan är det inte direkt fräscht på en nattklubb, säger Nigel Dramin, krögare på Harrys.

Om det bara är entrévärdarna är de som gör bedömningarna, kan det inte skilja mycket från gång till gång?

– Absolut, så är det med allt. Det är mänskligt. Det är samma med nykterheten. Det är upp till personalen som jobbar just den kvällen att avgöra. Det är alltid en bedömningsfråga när man jobbar med människor. Ingen är exakt likadan överallt.