Annons
Nyheter

KD: Vill ha en kulturstrategi

Det är inte långt kvar till valet och det har blivit dags att ta partiernas kulturpolitik på pulsen i Borås. Sjätte politikern ut är kristdemokraten Sara Degerman-Carlsson.
Nyheter • Publicerad 8 september 2014
Foto: 

Kristdemokraterna har tre mandat i kommunfullmäktige och tillhör oppositionen under den innevarande mandatperioden.

På kulturområdet arbetar kristdemokraterna för att göra kulturen tillgänglig för så många som möjligt och för att Borås ska skaffa en övergripande kulturstrategi, säger Sara Degerman-Carlsson:

Annons

– Vi i Kristdemokraterna har lagt en motion om en kulturstrategi för Borås eftersom det är ett kitt som håller folk samman och även en friskhetsfråga för människor. Bland annat vill vi se en seniorrabatt på exempelvis museerna. Jag tror inte att det finns så stora åsiktsskillnader mellan partierna om vad kultur är, men det behövs en strategi för att samla resurser och kraft i kultursektorn. Kulturen är en viktig del för hälsa, både fysiskt och psykiskt. Kulturen är en brygga för att bli delaktig i livet utanför, exempelvis genom upplevelser, föreläsningar, museer, konserter och andra aktiviteter.

Borde Borås anta enprocentsregeln för konstnärlig utsmyckning?

– Jag tycker att det är ett socialistiskt sätt att tänka, det blir för statiskt. Det finns kanske ställen där det behövs tio procent och andra ställen där det bara krävs 0,2 procent till utsmyckning.

Rättvisa betyder inte lika för alla utan till var och en efter behov. Utmaningen är hur vi ska göra så att kulturen inte hamnar i andra hand.

Hur kan kulturlivet i Borås bli bättre?

– Vi pekar ut två områden: för det första måste kulturen göras mer tillgänglig för äldrevård och för det andra måste personer med funktionsnedsättningar få bättre tillgång till kulturutbudet. Jag vet exempelvis en rullstolsburen man som är helt klar i huvudet, men inte kan röra en muskel. Han har svårt att hitta aktiviteter där han kan vara med. Tex studieförbund och föreningar är inte alltid tillgänglighetsanpassade. Kommunen borde premiera sådana som arrangerar aktiviteter som fungerar för funktionshindrade.

Hur ska framtiden se ut för Regionteater Väst? Bör Borås avtal med Regionteater Väst förlängas?

– Jag är inte så insatt i frågan, men jag föredrar teater framför bio. Bra teater är en fantastisk upplevelse. Mer dimensioner i än i film.

Hur ser du på konstmuseets budget och de vikande besökssiffrorna?

– Det gäller att pröva olika uttryckssätt i offentlig verksamhet. För at kommunicera med medborgarna måste man vara öppen för nya vägar. Tavlor som visas statiskt i ett rum är kanske inte alltid det bästa sättet. Här kommer även det kulturstrategiska tänkandet in som vi Kristdemokrater vill ha i Borås.

Annons

Så Kristdemokraterna är inte beredda att lova mer pengar till konstmuseet?

– Det låter kanske som ett tråkigt politikerbesked men jag tror inte är enbart en fråga om resurserna, utan att tänka på nya sätt för att nå människor i en ny tid.

Hur ser du på turbulensen och chefskarusellen på Borås Stadsteater så här i efterhand?

– Jag har inga insideskunskaper, men sett från utsidan kändes det som ett slöseri med både människor och konstnärliga resurser.

Borde Borås ha lagliga graffitiväggar?

– Jag är kluven i den frågan. Å ena sidan finns det vissa erkänt duktiga konstnärer, å andra sidan finns klottret. Jag har ännu inte bestämt mig för vad jag tycker, men visst är graffiti i vissa sammanhang en fantastisk uttrycksform, men det blir också ett dubbelt budskap när man ser klottret på tunnelbanetågen i Stockholm eller i gångtunnlar i Borås.

Borde Borås välkomna fristadsförfattare?

– När det kommer till så här svåra frågor som berör andra länder är det viktigt att avgöra vem i samhället som ska göra vad. Kristdemokraterna vill sprida demokratin och bevara mänskliga rättigheter och har solidariteten som grund. Men jag tycker att riksdagen borde utreda den här frågan så att vi får en samsyn kring vem som ska göra vad, så att vi slipper en massa olika lokala tolkningar. Det är samma sak som med frågan om tiggarna, det bör bestämmas centralt hur den frågan ska hanteras så att inte alla kommuner gör olika.

Niclas Sennerteg

Parti: Kristdemokraterna

Ålder: 48 år

Senast sedda film: Woody Allens Hannah och hennes systrar

Senast sedda pjäs: Galenskaparnas 30-årsshow, annars Anton Tjechovs Körsbärsträdgården.

Bok: Påven Johanna, av Donna Woolfolk Cross

Senast sedda pjäs: En midsommarnattsdröm, av William Shakespeare

Mitt kulturliv i Borås: Jag och några väninnor har en filmklubb som träffas på söndagseftermiddagar för att se kvalitetsfilmer. Dessutom är jag med i en bokcirkel och läser även recensioner av kulturutbudet i Borås.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons