Annons
Nyheter

Johanna Langhorst: En teatpjäs som söker konflikter

Vad är teater? Är det ett rum för kontemplation och eftertanke?
Nyheter • Publicerad 4 maj 2013

Är det en stunds verklighetsflykt som ska inge kraft och tillförsikt? Eller kan det vara ett sätt att föra samhällsdebatt?

Min erfarenhet säger mig att riktigt bra teater kan vara allt detta och mycket mer därtill. Det är oklart vad Borås tidnings teaterrecensent anser att teater ska vara. Kanske hade det varit bra om han tagit sig tid till att fundera en stund över teaterscenens möjligheter till olika slags uttryck innan han sågade en samhällskritisk experimentteaterföreställning för att den inte fångar upp lyriska dimensioner eller ger hopp om livet. Det är nämligen inte alltid teaterns uppgift att vara lyrisk och optimistisk.

Annons

Felicia Zellars pjäs Ett hav av Kaspar Hausrar är ett tydligt exempel på teater med ett annat uppsåt än att skapa skönhet och harmoni. Den här pjäsen söker konflikter, inre och yttre. Den vill väcka, störa, irritera och kanske såra. Felicia Zellars pjäs försöker inte komma överens med någon. Den vill ställa frågor, inte svara på dem.

Ett hav av Kaspar Hausrar i regi av Alexander Onofri är ingen behaglig föreställning. Bra teater är inte alltid snäll mot publiken. Jag kände igen mig. Jag såg mina försvar brytas ner, strippas till det allra skamligaste: Maktmissbruk och maktlöshet. Det är inget man vill tänka på. Inget man vill få i knät. Men det fick man. En sådan upplevelse kan bara riktigt bra teater åstadkomma.

Johanna Langhorst, författare

--------

Svar:

En föreställning bör inte värderas utifrån en fixerad idé om vad riktigt bra teater ska vara. Men i likhet med insändarskribenten uppskattar jag oftast sådant som experimentlusta och samhällskritik. Problemet med den aktuella uppsättningen är bland annat det banala idéstoffet, den grunda karaktärsteckningen och det malplacerade effektsökeriet.

Peter Grönborg

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons