Annons
Nyheter

"Jag vill ha ett Babel för barnböcker"

Lotta Brilioth Björnstad från kulturrådet, Martin Harris från Bonnier Carlsen och BT:s barn- och ungdomskritiker Eva Wahlström möttes i går i ett samtal om barn- och ungdomslitteraturens plats i medierna.
Nyheter • Publicerad 26 september 2014
Foto: Petter Trens

Varje år ges cirka ?1 770 barn- och ungdomsböcker ut i Sverige.

Men det är bara ett hundratal som blir recenserade. Hur görs urvalet? undrade samtalsledaren Martin Harris.

Annons

–På Borås Tidning har vi fria händer att plocka själva. Personligen har jag tänkt lite smalt och lite brett, något gammalt och något nytt, sade Eva Wahlström.

I framtiden kommer barn- och ungdomskritiken vara gemensam för hela Gota media.

– Det är väldigt nytt fortfarande. Men jag tror att urvalet kommer bli mer styrt då, sade Wahlström.

Men vilka vänder man sig till när man skriver kritik? Barn eller vuxna?

–Jag har ett barnperspektiv till litteraturen, men inte texten. Jag vänder mig främst till vuxna när jag skriver: föräldrar, ungdomsbibliotekarie, mor- och farföräldrar. Barn hittar andra kanaler att få boktips från.

Hon fick medhåll av Lotta Brilioth Björnstad som arbetar med Barnbokskatalogen som också sätter agendan för vilka barn- och ungdomsböcker som blir framgångsrika.

–De tipsar varandra på webben och via bloggar. Det kan man se via populära bokserier som inte recenseras, men som når ut i alla fall.

Barnboksförfattare får för lite plats i media jämfört med sina kollegor som vänder sig till vuxna, menade Harris.

Hur tänker ni kring det?

–Jag vill ha ett Babel för barnböcker, sade Wahlström.

Annons

–Det är synd att vi separerar det. Kritiken vänder sig ändå till vuxna. Barn- och ungdomsböcker borde få större plats i Babel, sade Björnstad.

En sida barn- och ungdomskritik varannan vecka i Borås Tidning, är inte det för lite undrade Harris?

–Klart det hade varit bra om det hade varit mer. Men i paritet är en helsida varannan vecka mer än det som får plats i större tidningar som DN, sade Wahlström.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons