Nyheter

"Jag som inte ens visste om boken skulle bli utgiven"

Deckare i Boråsmiljö tycks gå hem. Ulf Lindströms första roman har blivit väl mottagen. I går mottog han det årliga litteraturpriset från tidningen Vi.
Nyheter • Publicerad 19 november 2011
Foto: Sara Moritz

Priset har delats ut sedan 1947 och juryn motiverar årets pristagare så här:

"Med mästerlig stilistisk precision, utmanande etiska frågeställningar och överraskande humor ställer Ulf Lindström den svenske samtidsmannen inför rätta i ett mörkt och skoningslöst småstadsdrama om makt och våld som utövas långt utanför kriminalgenrens gängse gränser."

Det var ingen hysteri á la Nobelpriset, men Ulf Lindström tycktes trivas när han tog emot priset på Vis redaktion i går eftermiddag. Prisbelönta Boråsförfattare finns det inte många av.

- Jag är överraskad, omtumlad, lycklig och stolt, säger han.

Belönad har Lindström blivit förut. Redan 1985 blev han Borås Tidnings första kulturstipendiat för sin novellsamling Soldimma.

Litteraturpriset från Vi smäller måhända lite högre. Bland tidigare pristagare återfinns kända namn som Astrid Lindgren, Kristina Lugn och Stig Claesson.

Förutom äran blir Lindström 50 000 kronor rikare. Innan boken kom ut i augusti utgjorde den sommarföljetong i Borås Tidning. Nu lär den bli än mer omtalad.

- Jag som inte ens visste om boken skulle bli utgiven när jag satte punkt för den?

Tidningen Vi, som ligger bakom utmärkelsen, hade han ett gott öga till redan tidigare.

- Jag läser Vi med jämna mellanrum. Det är en av få seriösa kulturtidningar som finns i Sverige. Det är synd att den inte kan komma oftare.

Vad tror du juryn har fallit för?

- Språket och dilemmat som tas upp. Det är en deckare som är lite bredare än en deckare. Jag är jätteglad över att få priset men vi är många som är förtjänta av priser och större uppskattning.

Trots lovorden har inte livet förändrat sig nämnvärt för läraren och författaren från Borås.

- Tidigare skrev jag och gick till jobbet. Nu skriver jag, går till jobbet och kollar recensioner en gång i veckan – det är skillnaden. Jag har kloka arbetskamrater som låter mig vara den jag är. Sen är det rätt kul att gå ut på nätet och se vad folk tycker.

När kommer nästa bok?

- Bra fråga. Jag har inget svar. Det handlar om att det ska bli bra också. Men det är en på gång. Och det är lättare och roligare efter en sådan här klapp på axeln.

Hur firar man ett pris av den här digniteten?

- Jag tänkte ta med min hustru, käka en god middag och sedan gå på Dramaten.

Erik Jullander

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.