Nyheter

Ingen Multi-X i Boråsrondell

Det blir ingen Multi-X skulptur i den nya rondellen vid Sven Eriksonsgatan/Lilla Brogatan.
Nyheter • Publicerad 4 oktober 2012
Foto: Lennart Magnusson/BT-arkiv

Kulturnämnden avslog i kväll enhälligt förslaget utan någon diskussion.

– Lite snopet, tyckte Peter Åkelund som gjort den numera så välbekanta skulpturen Multi-X, som han och teniska nämnden tyckte passade bra och skulle lysa upp rondellen med sitt gula LED-ljus.

Men kulturnämnden var inte lika förtjust över idén och ville med tydlighet vara den instans i Borås som tar ansvar för ansvar för och bestämmer hur det offentliga rummet i skulpturstaden Borås ska smyckas.

Att någon annan skulle göra det, eller att man skulle anlita en icke-professionell konstnär vore, enligt beslutsförslaget från konstmuseets chef Pontus Hammarén, märkligt.

– Vi har fått ett beslutsförslag av konstmuseichefen och det är också min ståndpunkt, sade nämndens ordförande Bengt Wahlgren, FP.

Pirita Isegran, M, andre vice ordförande i nämnden, förklarade att man redan hade planer för hur rondellen skulle smyckas, nämligen att flytta skulpturen Stabil vid Högskolan dit.

– Personligen har jag inte reflekterat så mycket över den här skulpturen. Men som politiker har vi ett ansvar för hur det offentliga Borås ser ut. Jag röstar nej, sade hon om Multi-X kopian i miniformat som stod på bordet.

– Som konst och skulptur ser jag den inte som konst, utan mera som design. Lite fräck är den som design med sitt gula ljus, men inte som skulptur, sade Hasse Brännmar, S.

Ärendet föredrag för kulturnämndens ledamöter utan några kommentarer, och diskussionen i partigrupperna blev inte heller lång. Förslaget från tekniska nämnden att smycka rondellen med Multi-X avslogs utan protester.

Dock frigjorde sig den röd-gröna minoriteten från alla eventuella förpliktelser om att flytta skulpturen Stabil till platsen, genom att i en protokollsanteckning klargöra att man tyckte att detta föll utanför ramen för ärendet.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.