Annons
Nyheter

Hemmingsson sätter på plats

Serietecknaren Nina Hemingsson är mest känd för sina teckningar av kvinnor som samtalar med män som aldrig begriper vidden av deras ångest.
I Snyggast på festen fortsätter Hemmingsson på det spåret.
Nyheter • Publicerad 7 juli 2014

Även här tvingas kvinnokaraktärerna lyssna på hur bra livet kan bli om man bara anstränger sig lite. Samma män som slänger ur sig trivialiteter som "du som är så fin, inte behöver väl du måla dig?" på första dejten.

Hemmingssons kvinnokaraktärer hugger tillbaka med besked, sätter fåntrattarna på plats. De levererar alla de där knivskarpa comebacksen som man själv önskar att man hade klurat ut i liknande situationer.

Annons

Ibland behöver de inte ens göra comebacks. Ibland är svaren så korkade att de får stå okommenterade.

I en serieruta dumpar en kvinna sin man med kommentaren: "Varför jag lämnar dig? Jo för att det här med att älska en känslomässigt störd idiot, det är faktiskt mer än jag mäktar med" varpå mannen svarar "Jaha, men det var trots allt en lättnad, ett tag trodde jag att det var mitt fel."

I en annan serie försöker en figur som är misstänkt lik författaren själv samtala med ett rosa monster över telefon, de besvärliga knappvalen för tankarna till myndigheter som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Samtalet är ett enda moment 22. Monstret menar att allt går att hjälpas med ett åtgärdsprogram. Problem: brinner upp, Åtgärd: släck elden.

Heminngsson har hittat en personlig, kritisk ton som känns helt rätt i tiden. Det är fascinerande hur mycket hon lyckas säga i (ofta) bara en enda bildruta.

Och hur många bra comebacks hon lyckas rada upp.

Vedrana Sivac

Vedrana Sivac
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons