Nyheter

Haruki Murakami var kulturchefens tips

I dag gäller det: vem får Nobelpriset i litteratur?
Nyheter • Publicerad 9 oktober 2014

BT:s kulturchef Lena Kvist står för sista tipset innan avslöjandet.

Blir det japanen Haruki Murakami som tar hem Nobelpriset 2014?

När jag skriver det här toppar han i alla fall vadslagningsbolagens oddslistor.

Man ska kanske inte dra alltför stora slutsatser av det: Murakami har legat bra till bland spelbolagen i flera år nu, och är ändå utan Nobelpris.

Haruki Murakamis romaner rör sig alltid i gränslandet mellan utflippad fantasi och hyperrealistisk verklighet. Han skriver medryckande och lättläst och har en förkärlek för att blanda in sex lite här och var.

Hans IQ84 består av 1400 sidor – uppdelat på tre böcker i Sverige – handlar om kärlek och uppbrott, sanning och lögn. Han skriver svindlande skickligt. Men om man läst så många tusen sidor av Murakami som jag börjar man kanske till slut tycka att han skriver samma sak om och om igen. Antingen är det Salingerdoftande Räddaren i nöden-aktiga tunna romaner om möten med unga kvinnor med hår som svart tusch, (Norwegian Wood, Den färglöse herr Tazaki ) eller surrealistiska mastodontverk med regn av småfisk och för många månar på himlen (Kafka på stranden, Fågeln som vrider upp världen).

Undantag är den helt fantastiska intervjuboken Underground om gasattackerna i Tokyos tunnelbana. Katastrofen är ett återkommande tema hos Murakami, och här är det på riktigt.

Haruki Murakami är alltid ett nöje att läsa, även om jag inte hittat djupet jag först trodde fanns i hans romaner. Men ett piggt val vore det onekligen.

Lena Kvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.