Nyheter

Hammaréns succéserie vinnare

30 grader i februari tog hem titeln årets drama på tv-galan häromkvällen.
Nyheter • Publicerad 5 september 2012
Foto: Lars-Ãke Green

– Skitroligt, underbart! säger tv-producenten och Sätilasonen Håkan Hammarén, som längre varit säker på att hans produktion skulle vinna i år.

– Jag har känt på mig det hela tiden. Ända från början har jag sagt till teamet att vi ska ha Kristallen. Så blev det också.

Klockan 21.27 stod det klart att tv-serien 30 grader i februari hade korats till årets tv-drama. Detta i konkurrens med produktionerna Hinsehäxan (SVT), Bron (SVT), Wallander (TV 4) och Extreme places with Björnulf (UR).

Då hade galan pågått i halvannan timme, tillräckligt länge för att även den mest självsäkre skulle ansättas av en gnutta tvivel.

– Skämt åsido tänkte vi: Vad gör vi om vi inte får kristallen? Äsch, vi går upp och håller tacktalet ändå, för vi vet ju att vi var bäst. Ödmjukt va? säger Håkan Hammarén och skrattar.

Galan som sändes från Stockholmsmässan i Älvsjö är i praktiken tv-branschens firmafest. En rolig tillställning att vara på om man är tv-människa.

– Det är ett trevligt kalas därför att man träffar alla kollegor som man har jobbat med i olika konstellationer. Själva festen är jätterolig, oavsett vem som vinner. Men får man pris är det förstås ännu trevligare.

Förhandlingar pågår med en rad utländska tv-bolag om att få visa serien, men dessa förhandlingar är ofta en segdragen historia. Därför kan han inte säga när eller om 30 grader i februari blir en svensk exportvara.

Betafilm, som är Europas största filmdistributör, har dock valt ut 30 grader i februari som en av fem produktioner (av cirka 200) som ska marknadsföras extra mycket på Cannesmässan, enligt Hammarén.

Blir det en ny säsong av serien nu?

– Absolut, det har varit min ambition hela tiden, för det är ju så kallt på vintern i Sverige.

– Med rätt förutsättningar, alltså när ekonomin är i hamn och vi har en historia som håller, kan det bli en uppföljare, tillägger han. Men det blir ingen uppföljare för dess egen skull, som Göta kanal-filmerna.

Niclas Sennerteg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.