Fri museientré återinförs
Magdalena Andersson presenterade satsningen som "en av mina favoritreformer" och konstaterade att det är en viktig prioritering, trots tuffa ekonomiska tider.
- Alla som känner mig vet att jag älskar budgetdisciplin, jag gillar siffror och står för mycket hårda värden. Men jag vet också att det finns andra värden i livet och att bildning och kultur har ett egenvärde och därför är det viktigt att satsa på det också, sade hon.
80 miljoner kronor avsätts för reformen från och med 2015. Men kommer de pengarna verkligen att räcka för att täcka museernas kostnader?
- Vi har räknat på det här i regeringskansliet och kommit fram till att de här 80 miljonerna som vi avsätter i budgeten kommer att räcka för att täcka de intäkter som museerna har för biljetter - och inte bara för de permanenta utställningarna utan faktiskt också för en del av de tillfälliga utställningarna, svarade Magdalena Andersson.
Regeringens avsikt är att fri entré ska införas på de 17 museerna under våren 2015. Exakt tidpunkt för införandet är ännu inte fastslagen.
Daniel Birnbaum, chef för Moderna museet, är inte helt oväntat mycket nöjd med beskedet.
- Det är bara positivt. Det blir en annan sorts publik; det är fantastiskt att nå andra personer som inte är lika museivana, säger han till TT.
Fri entré på de statliga museerna var ett av Socialdemokraternas vallöften och även Miljöpartiet flaggade före valet om att partiet ville slopa entréavgifterna.
Fredagens beslut innebär i princip en återgång till hur det såg ut 2005 då den dåvarande Socialdemokratiska regeringen införde fri entré på 19 statliga museer - skillnaden är att Nordiska museet och Musikmuseet inte finns med på listan den här gången. Besöksantalet ökade då med tre miljoner - över 150 procent jämfört med året innan.
Reformen varade bara fram till 2007, då Alliansen återinförde entréavgifterna för personer över 19 år. Då minskade museibesöken med 40 procent, vilket motsvarar 1,9 miljoner besökare. Efter det började besökssiffrorna dock gå upp igen för att 2012 vara uppe på nästan samma nivå som under åren med fri entré.
- Den här reformen behövs för att bildningsklyftorna och delaktighetsklyftorna samtidigt har ökat i vårt samhälle. Vi tror att antalet museibesök kan öka ytterligare. Det är fantastiskt att den har kommit upp till en relativt hög nivå historiskt, men vi menar att konsten och kulturen behöver ännu större spridning, sade Alice Bah Kuhnke.
Kritiken mot fri entré på de statliga museerna handlar ofta om att de allra flesta av de berörda institutionerna ligger i Stockholm - och att det är svårt för museer ute i landet att matcha gratisentrén. Många länsmuseer har redan i dag fritt inträde. Men för en del är det helt orealistiskt.
- Jag har inga problem med fritt inträde på vanliga museer, men vi spelar en så stor roll för turismen och drar in så mycket pengar att det vore helt orealistiskt för oss att införa fritt inträde, säger Henrik Zipsane, som är museichef på Jämtlands läns museum, Jamti.
- Däremot hade det varit helt fel om Skansen och Vasamuseet hade fått fritt inträde, men det tror jag inte de har råd med, säger Zipsane till TT.
Samtidigt har den rödgröna majoriteten i Stockholm enats om att slopa entrén på stadens kommunala museer, uppger Svenska Dagbladet. Även detta beslut ska enligt planerna införas 2015.
Sara Ullberg/TT Owe Nilsson/TT
Museerna som omfattas
Armémuseum, Etnografiska museet, Flygvapenmuseum, Hallwylska museet, Historiska museet, Kungl. myntkabinettet, Livrustkammaren, Marinmuseum, Medelhavsmuseet, Moderna museet, Nationalmuseum, Naturhistoriska riksmuseet, Sjöhistoriska museet, Skoklosters slott, Statens centrum för arkitektur och design, Världskulturmuseet och Östasiatiska museet.